Örtsås

Örtsås med matyoghurt, crème fraiche och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen.

Du kan välja frysta färdighackade örter, torkade örter eller hacka färska örter.
Gott är i är persilja, gräslök, oregano, timjan, rosmarin, och gräslök. Även basilika, dragon eller färsk koriander är gott i örtsås. Smaksätt gärna vidare med pressad vitlök om du gillar det. Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen.

Enklast är att ersätta nedan örter med följande frysta hackade örter (30 grams paket): 0,5 paket örter provencale, 0,5 paket persilja samt 1 paket gräslök. Ska du servera örtsåsen till fisk så ta även med 0,5 paket dill.

6 portioner örtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 4 msk hackad färsk persilja
  • 4 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål.
  2. Smaka av med salt och citronsaft.
  3. Örtsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer