AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Pasta koktider för pasta, koka pasta

Pasta koktider för pasta, koka pasta Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 9)
4 port. kokt pasta, spagetti, penne, farfalle
Förberedelse: 4 min
Tillagning: 11 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • En stor kastrull med vatten
  • 1-2 tsk salt
  • 400 gram torkad okokt pasta av valfri sort.
  • Ev. något stänk olivolja
  • KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
  • SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
  • SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
  • GNOCCHI: 14 minuters koktid
  • FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
  • FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
  • FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
  • TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
  • TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
  • PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
  • PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
  • PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
  • PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
  • CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
  • TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
  • TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
  • PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
  • LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
  • SNABBMAKARONER: 3 minuter
  • FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning

Tillagning:

  1. ATT KOKA PASTA: Koka upp vatten i en vattenkoktare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl ca 1-2 tsk.
  2. Tillsätt pastan, rör om och koka på 3/4 värme enligt paketet eller ovan tid. Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
  3. Häll av pastan i ett durkslag.
  4. Ett förslag är att inte skölja pastan utan hälla den i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Smaka av med salt och peppar och servera pastan.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta koktider för pasta, koka pasta:

Kall fisksås med kaviar kaviarsås romsås
Kall fisksås, kaviarsås eller romsås med svart, vit eller röd kaviar eller rom. En god och enkel kaviarsås eller romsås som passar till all fisk som ex. rökt lax, fiskpaté, inlagd sill eller till bakad potatis. Enkel och snabb att laga.
Gräddfilssås med gurka
Gräddfilssås med gurka. Enkel, snabb och god sås med gräddfil och gurka i halvmånar. God till varm- eller kallrökt fisk ex. makrill, lax, flundra mm. Passar också till rökt kött som fårfiol eller rökt fläskfilé.
Koka lite potatis och rensa lite rädisor så har du en enkel lunch, buffé eller middag. Servera med kall öl, knäckebröd eller kavring, smör och ost.
Istället för gräddfil kan du ta matyoghurt eller creme fraiche (eller blanda).
Dragonsås
Dragonsås. En krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller fisk. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. kikärtsbiffar.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pasta med kalkon, svamp och grädde
Pasta med kalkon, svamp, grädde och lök. Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till.
Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Pastasallad med pesto
Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Hemgjord pasta pastadeg
Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Färskpotatis i örter
Färskpotatis i örter. Örtslungade färskpotatisar. Färskpotatis med olivolja eller smör, örter som basilika, persilja och gräslök. Gott till det mesta.
Kalops
Kalops. Klassisk köttgryta med smak av kryddpeppar. Här med morötter men de kan uteslutas.
Mest smak och riktigt mustig blir kalops av kött med ben. Grytbitar går också bra men då tillsätter jag en buljongtärning för mer smak.
Den typiska smaken på kalops kommer annars från kryddpeppar. Laga gärna dubbel sats kalops och frys in. Kokt potatis, blomkål, bondbönor och rödbetor passar bra som tillbehör till kalops.
Öl eller mjölk är gott att dricka till kalops.
Massaman Thai kycklingcurry
Massaman Thai kycklingcurry. Framröstad som världens godaste maträtt! Lite överdrivet såklart men denna thailändska kycklingcurry är riktigt god.
Massaman kycklingcurry är en currygryta med kyckling, kokosmjölk, röd currypasta, jordnötter, kanel, stjärnanis, lime och grönsaker.
Istället för kyckling med ben (som dock ger mer smak) så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller urbenat kycklingkött.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook