AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Pasta koktider för pasta, koka pasta

Pasta koktider för pasta, koka pasta Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
4 port. kokt pasta, spagetti, penne, farfalle
Förberedelse: 4 min
Tillagning: 11 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • En stor kastrull med vatten
  • 1-2 tsk salt
  • 400 gram torkad okokt pasta av valfri sort.
  • Ev. något stänk olivolja
  • KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
  • SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
  • SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
  • GNOCCHI: 14 minuters koktid
  • FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
  • FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
  • FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
  • TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
  • TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
  • PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
  • PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
  • PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
  • PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
  • CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
  • TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
  • TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
  • PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
  • LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
  • SNABBMAKARONER: 3 minuter
  • FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning

Tillagning:

  1. ATT KOKA PASTA: Koka upp vatten i en vattenkoktare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl ca 1-2 tsk.
  2. Tillsätt pastan, rör om och koka på 3/4 värme enligt paketet eller ovan tid. Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
  3. Häll av pastan i ett durkslag.
  4. Ett förslag är att inte skölja pastan utan hälla den i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Smaka av med salt och peppar och servera pastan.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta koktider för pasta, koka pasta:

Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise
Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.
Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.
Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.
Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.
Vaniljsås serveras varm eller kall till bla äppelkaka, bärpajer mm.
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Pasta med köttfärssås Bolognese
Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Bolognese är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.
Spagetti Diablo med tomatsås och stark korv
Spagetti Diablo med tomatsås och stark korv. En god vardagspasta med tomatsås, het korv som chorizo, vitlök och chili som sambal oelek.
Det går bra med all slags korv men godast är het korv av bra kvalitet som chorizo, sremska eller annan korv med chili och paprika.
Pastasåsen är döpt till Diablo för att den ska vara så het.
Smaka på tomatsåsen så att den blir så het du vill ha den. Du kan servera extra sambal oelek vid sidan för de som vill ha extra hetta.
Riven parmesan kan man också ha till. Bröd samt tomatsallad eller grönsallad är också gott till pastan.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde. Trofie är en god pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Pasta med fläsk, svamp och parmesan
Pasta med fläsk, svamp och parmesan. En god och enkel pastarätt. Istället för rimmat sidfläsk kan du ta tärnad bacon.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Gryta med renskav och svamp
Gryta med renskav och svamp. Renskavsgryta är en riktig klassiker och blir god med fryst renskav men kan du få tag på färsk renskav så prova det.
Servera renskavsgrytan med pressad potatis, kokt potatis eller potatismos. Eller råris. Saltgurka och rårörda lingon eller gelé är gott till också.
Öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.
Chili con carne med biff
Chili con carne med biff. Chili con carne med hela bitar kött istället för köttfärs. En het gryta med biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Chili con carne betyder chilipeppar med kött. Här har jag valt biffkött som jag tärnat och kokat med tomat, vita bönor, vitlök, lök, piri piri (chili) samt paprika.
Använd mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin 1 - 1,5 timmar. Eller använd grytkött som högrev och koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen.
Hackad färsk chilifrukt som piri piri kan ersättas med torkad chili som chilipulver, cayenne eller chiliflakes.
Här har jag valt att koka egna vita bönor men man kan ta vita bönor i tomatsås eller kokta bönor på burk. Använder du vita bönor i tomatsås så kan du ta ca 2 burkar till nedan recept och ta bort en burk krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris, cous cous eller kokt bulgur. Basmatiris eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, nachos, gräddfil eller naturell yoghurt, limeklyfta, tabascosås och gott bröd är andra tillbehör som passar till chili con carne. Guacamole är också gott till.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Fläskfilégryta fläskfilegryta med sparris, svamp och grädde
Fläskfilégryta. Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, paprika och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook