Pasta koktider för pasta, koka pasta

Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.

Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.

För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.

KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
GNOCCHI: 14 minuters koktid
FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
SNABBMAKARONER: 3 minuter
FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning

4 portioner. kokt pasta, spagetti, penne, farfalle

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 11 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 stor kastrull med vatten
  • 2 tsk salt
  • 400 gram torkad okokt pasta av valfri sort
  • 1 tsk olivolja

Tillagning

  1. ATT KOKA PASTA: Koka upp vatten i en vattenkoktare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl med 1-2 tsk.
  2. Tillsätt pastan, rör om och koka på 3/4 värme enligt paketet eller ovan tid. Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
  3. Häll av pastan i ett durkslag.
  4. Ett förslag är att inte skölja pastan utan hälla den i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Smaka av med salt och peppar och servera pastan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer