AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Pasta koktider för pasta, koka pasta

Pasta koktider för pasta, koka pasta Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
4 port. kokt pasta, spagetti, penne, farfalle
Förberedelse: 4 min
Tillagning: 11 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • En stor kastrull med vatten
  • 1-2 tsk salt
  • 400 gram torkad okokt pasta av valfri sort.
  • Ev. något stänk olivolja
  • KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
  • SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
  • SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
  • GNOCCHI: 14 minuters koktid
  • FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
  • FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
  • FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
  • TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
  • TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
  • PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
  • PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
  • PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
  • PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
  • CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
  • TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
  • TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
  • PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
  • LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
  • SNABBMAKARONER: 3 minuter
  • FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning

Tillagning:

  1. ATT KOKA PASTA: Koka upp vatten i en vattenkoktare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl ca 1-2 tsk.
  2. Tillsätt pastan, rör om och koka på 3/4 värme enligt paketet eller ovan tid. Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
  3. Häll av pastan i ett durkslag.
  4. Ett förslag är att inte skölja pastan utan hälla den i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Smaka av med salt och peppar och servera pastan.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta koktider för pasta, koka pasta:

Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Pasta med köttfärssås Bolognese
Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Bolognese är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.
Salsa med papaya, avokado och tomat
Salsa med papaya, avokado och tomat är god till det mesta grillat eller stekt kött, kyckling eller fisk som lax.
Salsan är år både god och nyttig och är sås och röra i ett (så extra sås behövs inte). Gott till salsan är klyftpotatis, ugnstekt potatis eller färskpotatis.
Förutom papaya, avokado och tomat är det olivolja, vinäger, rödlök, gurka salt och peppar i salsan.
Du kan ersätta med andra frukter som mango istället för papaya. Färsk ananas blir också gott i.
Salsan håller sig några dagar i kylen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pasta med kassler och broccoli
Pasta med kassler, broccoli och purjolök. En god, enkel och snabb pasta med kassler.
Spätzle
Spätzle är en tysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
I södra Tyskland och Österrike serveras spätzle till vardags som tillbehör till det mesta, exempelvis till kötträtter (likt kokt potatis i Sverige) och köttgrytor som gulasch, skinkstek med gräddsås, rumpstek med skysås osv. En annan vanlig spätzlerätt är Käsespätzle - spätzle med ost - då varvar man spätzlen med riven ost och gratinerar i ugnen samt serverar med brynt eller rostad lök på toppen.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering. Kokt kall spätzle kan också frysas i fryspåsar. Ta ur dem ur plastpåsarna och tina utspridda på en bricka under en handduk.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike. Det går att göra spätzle på gammalt vis med deg som breds ut på en skärbräda och skärs med kniv men det är svårt (då ska degen vara lite fastare). Spätzledegen ska slås luftig med en slev i minst 10 minuter men du kan också prova med en elvisp.
Räkna med 1-1,5 medelstora ägg per person.
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Lasagne för fyra
Lasagne för fyra. Klassisk lasagne med köttfärs- och tomatsås samt ostsås till fyra portioner.
Gott med sallad ex. av tärnade tomater, kokta vita bönor, strimlad grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Istället för nötfärs kan du ta blandfärs eller kycklingfärs. Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.
Trofie handrullad färsk pasta
Trofie. Handrullade färska pastaskruvar med pesto från Ligurien. Pastaskruvar av durumvete och vatten utan ägg. Pastadegen skärs i små bitar och rullas till sneda skruvar för hand (utan att du behöver en pastamaskin).
Trofie är vanligt i Ligurien blandad med vanlig pesto eller valnötspesto. Du kan använda köpt pesto eller göra peston enligt nedan recept. Trofien blir då en mycket god vegetarisk pasta.
Det är lite knepigt samt tar tid att rulla pastan och det kräver lite övning. Det är dock rätt kul att göra om man är några stycken ex. vänner eller familj. Dock smakar de bra även om inte formen blir perfekt.
Pastan kan läggas ut att torka blandade med lite extra mjöl. Då håller den sig längre. Pastan kan förberedas på ex. en bricka i god tid innan.
Trofie eller trofiette är vanligt i Ligurien i Italien. Namnet kommer från det italienska slangordet strofissia vilket betyder glida (vilket syftar på när man rullar pastan).
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Oxfilé med pasta
Oxfilé med pasta i gräddig sås. Här med smörstekta kantareller, vitlöksstekt zucchini och spenat.
Du kan byta kantarellerna mot annan svamp som ex. kastanjechampinjon. Zucchini och spenat är valfria men goda tillbehör.
Vintips till pastan med oxfilé är ett lättare rött vin ex. från Valpolicella i Italien eller rött av druvan Pinot Noir.
Rabarberdricka rabarbersaft
Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på mindre söt rabarberdricka eller sötare saft på rabarber för läskande stunder i bersån.
Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen.
Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in.
Pasta med räkor, svamp och grädde
Pasta med räkor, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök samt vitlök. Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook