AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pasta koktider för pasta, koka pasta

Pasta koktider för pasta, koka pasta Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
KOKTIDER FÖR OLIKA PASTASORTER (BARILLA):
SPAGETTI SPAGHETTI: 8 minuters koktid
SPAGETTI SPAGHETTI FULLKORN: 8 minuters koktid
GNOCCHI: 14 minuters koktid
FARFALLE (PASTAFJÄRILAR): 10 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) : 13 minuters koktid
FUSILLI (PASTASKRUVAR) FULLKORN : 11 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR): 12 minuters koktid
TORTIGLIONI (TJOCKA PASTARÖR) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER): 10 minuters koktid
PIPE RIGATE (STORA MAKARONER) FULLKORN: 11 minuters koktid
PIPETTE RIGATE (SMÅ MAKARONER): 8 minuters koktid
PENNE RIGATE (PASTARÖR): 11 minuters koktid
CELLENTANI (MAKARONISKRUVAR): 10 minuters koktid
TAGLIATELLE MED SPENAT: 7 minuters koktid
TAGLIATELLE MED ÄGG: 7 minuters koktid
PAPPARDELLE: 7 minuters koktid
LASAGNEPLATTOR: minst 20 minuter som lasagne i ugnen
SNABBMAKARONER: 3 minuter
FÄRSK PASTA: 1-3 minuter, se förpackning
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
4 port. kokt pasta, spagetti, penne, farfalle
Förberedelse: 4 min
Tillagning: 11 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 1 stor kastrull med vatten
  • 2 tsk salt
  • 400 gram torkad okokt pasta av valfri sort
  • 1 tsk olivolja

Tillagning:

  1. ATT KOKA PASTA: Koka upp vatten i en vattenkoktare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl med 1-2 tsk.
  2. Tillsätt pastan, rör om och koka på 3/4 värme enligt paketet eller ovan tid. Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
  3. Häll av pastan i ett durkslag.
  4. Ett förslag är att inte skölja pastan utan hälla den i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Smaka av med salt och peppar och servera pastan.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta koktider för pasta, koka pasta:

Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Portvin- och körsbärssås
Portvin- och körsbärssås är gott till det mesta men passar utmärkt till bla ankbröst, kycklingbröst, fläskfilé, oxfilé, torskfilé eller marulk.
Spagetti med quornfärssås
Spagetti med quornfärssås smaksatt med vitlök, örter och grädde. Vegetarisk pastasås med quornfärs.
Servera med riven ost som parmesan eller grana padano. Hackad bladpersilja är gott på också. Vitlöksbröd är gott till pastan.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pasta med köttbullar i marinarasås
Pasta med köttbullar i marinarasås. Köttbullar i italiensk tomatsås med pasta.
Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar, rester från julköttbullarna och/eller färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås.
Pasta med kassler och broccoli
Pasta med kassler, broccoli och purjolök. En god, enkel och snabb pasta med kassler.
Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan
Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Alla älskar denna pasta. Även icke vegetarianer.
Gott till är en rostad hel vitlök per portion. I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

Risotto med spenat och rökt lax
Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.
Köttbullar i tomatsås
Köttbullar i tomatsås. Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar. Kan serveras till pasta, polenta, kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa med mera. Eller användas kall som fyllning i bröd som ex. baguette. Gröp gärna ur baguetten lite innan så fyllningen får plats.
Gott i är också någon tsk curry om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Bönpasta med köttfärssås
Bönpasta med köttfärssås. En glutenfri pasta gjord på sojabönor serverad med en god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och crème fraiche.
Förslag på bönpasta är Sojabönor Fettucine (som på bilden), Fettucine gröna sojabönor eller spaghetti på svarta bönor från Alaeco.se.
Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs samt Oatly Fraiche.
Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.
Klappgröt trollgrön vispgröt
Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.
Hemkokt klappgröt är god med kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde) samt sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär, hallon kan man servera till klappgröten.
Mannagrynen kokas med söt saft som hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Linsgryta
Linsgryta. Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook