Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki

Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.

Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.

Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner halloumi med bulgursallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 30 gram isbergssallad eller grönsallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk curry
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  6. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  7. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  8. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  9. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  10. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  11. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  12. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  13. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till halloumiosten.
  14. Morotstzatziki: Skala morötter.
  15. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  16. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  17. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  18. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  19. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till halloumiosten.
  20. Stek eller grilla halloumiosten: Vänd halloumiosten i olivolja.
  21. Stek eller grilla halloumiosten så att den får färg, ca 2-3 minuter på varje sida.
  22. Servera halloumiosten med bulgursalladen och morotstzatzikin.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer