Bulgursallad

En kall sallad med kokt bulgur, avokado, tomat, spenat och rödlök. Gott som tillbehör till det mesta. Lägg till grillad eller stekt lax, kyckling eller halloumi samt någon kall sås med matyoghurt (blanda i lite riven ingefära) tzatziki eller morotstzatziki.
Bulgursallad är gott, nyttigt, snabbt och lätt att laga.
Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. Därför är detta en smidig rätt att dubblera laga till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.

4 portioner bulgursallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 1 burk, ca 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka bulgur: Koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  6. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  7. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  8. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  9. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  10. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  11. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  12. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  13. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat eller ur skålen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer