Grillspett med halloumi
Introduktion och förberedelse
Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett - här serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Gott är att fylla spetten i pitabröd eller annat plattbröd som libabröd på grillfest eller utflykt vid lägereld.
Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken. Du behöver 4 grillspett som träspett eller stålspett.
Tillagning
- Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
- Skär osten i kuber 2x2 cm. OBS osten kan var lite knepig att dela i kuber. Har den redan delat sig själv i paketet så använd det och skär den sedan i grova bitar som funkar att sätta på spetten.
- Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
- Blanda osten försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta halloumin marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
- Förbered tillbehör som förslagsvis potatisallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
- Kall sås: blanda creme fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
- Fortsätt med halloumispetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
- Varva ost, lök och tomater på spetten. Var försiktig så att halloumiosten ej faller sönder.
- Grilla halloumispetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
- Servera halloumispetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. lite grönsallad till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal