Grillspett med halloumi

Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett. Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken.
Här serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Du behöver 4 grillspett som träspett eller stålspett.

4 portioner grillspett med halloumi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 8 medelstora fasta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl creme fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär osten i kuber 2x2 cm. OBS osten kan var lite knepig att dela i kuber. Har den redan delat sig själv i paketet så använd det och skär den sedan i grova bitar som funkar att sätta på spetten.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda osten försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta halloumin marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatisallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda creme fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med halloumispetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva ost, lök och tomater på spetten. Var försiktig så att halloumiosten ej faller sönder.
  9. Grilla halloumispetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera halloumispetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer