Bearnaisesås utan lök

En god variant av hemgjord bearnaise utan lök. En god sås som passar alla som ej tål lök. Gott att servera till en köttbit ex. som på bilden med grillad oxfilé, palsternacksmos och en grönsallad med cocktailtomater.

4 portioner bearnaisesås utan lök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 2 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller i en skål i mikron och ställ åt sidan att svalna till fingervarmt.
  2. Koka under tiden upp en bred panna med höga kanter med vatten till vattenbad. Sänk värmen så vattnet sjuder.
  3. Koka ihop vinäger, vitpeppar samt 2 msk vatten i en liten kastrull. Koka ner till hälften. Rör i 2 msk vatten.
  4. Knäck äggen och spara äggulorna i en skål vid sidan.
  5. Rör i äggulorna med vinägern samt tillsätt salt.
  6. Vispa ägguleblandningen fluffig över vattenbadet tills den är fingervarm. Gärna med en elvisp på låg hastighet.
  7. Droppa i smält smör och fortsätt vispa. Tillsätt resten av smöret lite i taget under vispning.
  8. Värm bearnaisåsen tills den tjocknar likt en tunn majonnäs över vattenbadet. Den ska ej koka eller bli för varm - då skär den sig.
  9. Tillsätt hackad persilja och dragon.
  10. Ta av från värmen och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera bearnaisesåsen direkt. Den kan också hållas varm någon halvtimme i vattenbad (ca 50 grader). Den kan ej förberedas innan och värmas eller kokas upp igen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer