Bao med fläsk
Min variant på Bao med fläsk som är ångade bullar som viks till fickor och fylls med stekt marinerat fläsk, srirachamajonnäs, färsk koriander och grönsaker med mera.
Fläsket smaksatte jag med sesamolja, hoisinsås, ingefära och vitlök. Förutom fläsk, srirachamajonnäs och färsk koriander hade jag i koreansk chilisås Gochujan, salladslök, morot, gurka samt hackade jordnötter.
Tillagning
- Skär bort eventuell svål från helt sidfläsk. Skär sedan i skivor och bitar eller tärningar. Lägg i en skål.
- Skala och finhacka ingefära samt vitlök och tillsätt till fläsket tillsammans med sesamolja och hoisinsås. Vänd runt och låt marinera medan du förbereder tillbehör.
- Skölj och skär gurka i skivor. Skala och riv morot eller skiva den tunt med osthyvel. Skölj och hacka färsk koriander grovt. Skölj och strimla salladslök.
- Blanda srirachasås med majonnäs i en liten skål.
- Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull som passar till den bambukorg du ska ånga bao - bullarna i.
- Fräs och stek fläskköttet i en stekpanna eller wok så det får färg och blir genomstekt. Håll varmt.
- Hacka jordnötter grovt och lägg i en skål.
- SERVERING: Duka upp grönsaker, sås och kött. Ånga bullarna enligt anvisningarna på paketet. Jag ångade fyra i taget direkt från frysen i bambukorg i ca 5 minuter.
- Fyll dina bao med sås, kött och grönt som du önskar.
- Jag tog först någon msk srirachamajonnäs på den nedre halvan; vidare 0,5 tsk gochujan koreansk chilisås på övre halvan. Sedan fyllde jag med några bitar fläsk på undre halvan; grönsaker som några skivor gurka, lite morot och salladslök och någon msk hackad färsk koriander. Sist toppade jag med några droppar hoisinsås här och där. Vidare kan man även ha någon tsk hackade jordnötter eller sesamfrön på toppen. Vik ihop och servera.
Serveringsförslag
Gott till middag att duka upp som en buffé med bröd - bao, fläsk samt tillbehör i skålar som grönsaker, sås och jordnötter.
Tips
- Jag köpte färdiga frysta Mantou steam buns - Bao från Planet Pride. Finns även svarta goda Black Bao buns. Man kan också baka egna Bao.
- Köp sidfläsk som EJ är rimmat eller saltat. Jag tycker det blir för salt med rimmat fläsk. Alternativ är att ta fläskkarré.
- Du behöver en mambukorg eller liknande att ånga bao - bullarna i. Har du ej det så går det bra att mikra dem varma någon minut.
Varianter
- Det finna många varianter på Bao med olika fyllning. Detta är ett förslag.
- Istället för att strimla och marinera fläskköttet kan du steka det helt och sedan skiva det tillagat. Köpt då en hel bit sidfläsk (ej rimmat) utan svål. Gnid in med lite 1/2 tsk salt, 3 krm svartpeppar, 1 msk socker, 1 msk finhackad ingefära, 1 msk sesamolja, 2 hackade klyftor vitlök samt 2 msk hoisinsås. Lägg i en ungsform med höga kanter. Slå på vatten till hälften och tillsätt 1/2 dl ljus japansk soja. Tillaga på 150 grader vanlig ugn i 3 timmar. Vänd efter halva tiden. Ta ut och låt svalna. Skiva till servering. Spara buljongen till annat som förslagsvis ramen.
Fler förslag på fyllning
- Röd strimlad chili.
- Sesamfrön.
- Kimchi - köp färdig eller gör hemgjord kimchi någon vecka innan.
- Chilipicklad gurka.
- Istället för fläsk kan du laga Koreanska revbensspjäll och skära bort köttet från dem samt tärna och blanda med samma marinad och värma på i en panna.
- Istället för att blanda majonnäs och srirachasås finns det färdig srirachamajonnäs att köpa.
- Du kan ta köpt majonnäs eller hemlagad majonnäs.
- Vill du göra en vegetarisk eller vegan variant utan kött kan du byt fläsk mot tempeh och marinera samt steka på samma vis. Byt även majonnäs mot äggfri majonnäs för vegan dressing.
Uppskattat näringsvärde per portion: 749 kcal