Bao med fläsk

Introduktion och förberedelse

Min variant på Bao med fläsk som är ångade bullar som viks till fickor och fylls med stekt marinerat fläsk, srirachamajonnäs, färsk koriander och grönsaker med mera.

Fläsket smaksatte jag med sesamolja, hoisinsås, ingefära och vitlök. Förutom fläsk, srirachamajonnäs och färsk koriander hade jag i koreansk chilisås Gochujan, salladslök, morot, gurka samt hackade jordnötter.

Serveringsförslag

Gott till middag att duka upp som en buffé med bröd - bao, fläsk samt tillbehör i skålar som grönsaker, sås och jordnötter.

Tips

  • Jag köpte färdiga frysta Mantou steam buns - Bao från Planet Pride. Finns även svarta goda Black Bao buns. Man kan också baka egna Bao.
  • Köp sidfläsk som EJ är rimmat eller saltat. Jag tycker det blir för salt med rimmat fläsk. Alternativ är att ta fläskkarré.
  • Du behöver en mambukorg eller liknande att ånga bao - bullarna i. Har du ej det så går det bra att mikra dem varma någon minut.

Varianter

Det finna många varianter på Bao med olika fyllning. Detta är ett förslag. Annat som passar i som fyllning är:

  • Röd strimlad chili.
  • Sesamfrön.
  • Kimchi - köp färdig eller gör hemgjord kimchi någon vecka innan.
  • Chilipicklad gurka.
  • Istället för fläsk kan du laga Koreanska revbensspjäll och skära bort köttet från dem samt tärna och blanda med samma marinad och värma på i en panna.
  • Istället för att blanda majonnäs och srirachasås finns det färdig srirachamajonnäs att köpa.
  • Du kan ta köpt majonnäs eller hemlagad majonnäs.
  • Vill du göra en vegetarisk eller vegan variant utan kött kan du byt fläsk mot tempeh och marinera samt steka på samma vis. Byt även majonnäs mot äggfri majonnäs för vegan dressing.

4 portioner Bao med fläsk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 Bao steam buns - bröd att ånga - finns frysta eller baka egna
  • FLÄSK: 500 gram sidfläsk, EJ rimmat eller saltat. Alt. fläskkarré
  • 1 msk finhackad eller riven ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk hoisinsås
  • TILLBEHÖR: 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 2 morötter
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander
  • 3 msk guchujan koreansk chilisås (valfritt)
  • 0,5 dl hoisinsås
  • 1 dl hackade jordnötter
  • 0,5 dl sesamfrön (valfritt)
  • SRIRACHAMAJONNÄS: 2 tsk srirachasås
  • 1 dl majonnäs

Tillagning

  1. Skär bort eventuell svål från helt sidfläsk. Skär sedan i skivor och bitar eller tärningar. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka ingefära samt vitlök och tillsätt till fläsket tillsammans med sesamolja och hoisinsås. Vänd runt och låt marinera medan du förbereder tillbehör.
  3. Skölj och skär gurka i skivor. Skala och riv morot eller skiva den tunt med osthyvel. Skölj och hacka färsk koriander grovt. Skölj och strimla salladslök.
  4. Blanda srirachasås med majonnäs i en liten skål.
  5. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull som passar till den bambukorg du ska ånga bao - bullarna i.
  6. Fräs och stek fläskköttet i en stekpanna eller wok så det får färg och blir genomstekt. Håll varmt.
  7. Hacka jordnötter grovt och lägg i en skål.
  8. SERVERING: Duka upp grönsaker, sås och kött. Ånga bullarna enligt anvisningarna på paketet. Jag ångade fyra i taget direkt från frysen i bambukorg i ca 5 minuter.
  9. Fyll dina bao med sås, kött och grönt som du önskar.
  10. Jag tog först någon msk srirachamajonnäs på den nedre halvan; vidare 0,5 tsk gochujan koreansk chilisås på övre halvan. Sedan fyllde jag med några bitar fläsk på undre halvan; grönsaker som några skivor gurka, lite morot och salladslök och någon msk hackad färsk koriander. Sist toppade jag med några droppar hoisinsås här och där. Vidare kan man även ha någon tsk hackade jordnötter eller sesamfrön på toppen. Vik ihop och servera.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 749 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-22