Biff med vitlökssmör

Marinerad grillbiff eller lövbiff toppad med vitlökssmör och här serverad med potatissallad. Servera gärna en tomatssallad eller grönsallad till också.
Räkna en bit ryggbiff per portion på ca 140-150 gram styck.

4 portioner grillbiff med vitlökssmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram ryggbiff eller mört nötkött som oxfilé, innanlår, flankstek eller rostbiff
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk mango chutney
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 0,5 kvist färsk rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 1 tsk nykrossad svartpeppar
  • 4 msk vinäger
  • Vitlökssmör: 250 gram smör
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 3 msk hackad gräslök (valfritt)
  • Potatissallad: 900 gram delikatesspotatis som ex. Ratte, Amandine eller färskpotatis
  • 1 knippe sparris
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Marinera köttet: Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
  2. Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 0,5 cm tjocklek.
  3. Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade. Blanda i en skål med mango chutneyn, vinäger samt peppar.
  4. Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
  5. Vitlökssmör: lägg fram och skiva upp smöret så att det blir rumsvarmt.
  6. Blanda smöret med pressad vitlök och salt samt finhackad gräslök. Klicka ut på smörpapper i en avlång hög och forma ihop till en rulle. Lägg i frysen att stelna. Ta sedan bort smörpappret och skär i skivor samt lägg upp på fat. Servera en skiva var på köttet.
  7. Potatissallad: koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  8. Fina delikatesspotatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  9. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  10. Koka potatisen ca 15 minuter med skal.
  11. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  12. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  13. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  14. Dela potatisarna till halvor och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  15. Tillsätt olivolja, vinäger, pressad vitlök, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och vinäger.
  16. Servera potatissalladen till köttet.
  17. När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
  18. Salta köttet innan du tillagar.
  19. Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
  20. Servera grillbiffen med en skiva vitlökssmör på toppen och potatissalladen till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer