Biff med vitlökssmör
Marinerad grillbiff eller lövbiff toppad med vitlökssmör och här serverad med potatissallad.
Här är köttet marinerat i mango chutney som gör köttet extra mört.
Servera gärna en tomatsallad eller grönsallad till också.
Tillagning
- Marinera köttet: Skiva ev. köttet ca 0,5 cm tjockt om det inte är skivat redan. Eller tärna köttet ca 2x2 cm storlek (trä sedan på grillspett efter marinering).
- Banka gärna ut köttet lite till med en köttklubba till 0,5 cm tjocklek.
- Pressa vitlök, bryt sönder lagerbladen och hacka färska örter eller tillsätt torkade. Blanda i en skål med mango chutneyn, vinäger samt peppar.
- Lägg köttet i marinaden och arbeta in marinaden. Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
- Vitlökssmör: lägg fram och skiva upp smöret så att det blir rumsvarmt.
- Blanda smöret med pressad vitlök och salt samt finhackad gräslök. Klicka ut på smörpapper i en avlång hög och forma ihop till en rulle. Lägg i frysen att stelna. Ta sedan bort smörpappret och skär i skivor samt lägg upp på fat. Servera en skiva var på köttet.
- Potatissallad: koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
- Fina delikatesspotatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
- Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
- Koka potatisen ca 15 minuter med skal.
- Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
- Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
- Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
- Dela potatisarna till halvor och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
- Tillsätt olivolja, vinäger, pressad vitlök, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och vinäger.
- Servera potatissalladen till köttet.
- När du har marinerat köttet kan du grilla eller steka det i skivor eller trä på spett.
- Salta köttet innan du tillagar.
- Grilla köttet några minuter på varje sida efter smak. När köttsaft trängt upp på ovansidan så är köttet lätt blodigt, någon minut till och den är medium och någon ytterligare minut så är köttet välstekt. Skär ev loss en bit och prova så att köttet är stekt som du vill ha det.
- Servera grillbiffen med en skiva vitlökssmör på toppen och potatissalladen till.
Portionsberäkning
Räkna en bit ryggbiff eller mört nötkött per portion på ca 125-150 gram styck.
Varianter
Du kan grilla på utegrill eller steka i en grillpanna eller stekpanna på spisen.
Stekgrader och tillagningstider för mört nötkött
Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.
Stekgrad | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C | 1 minut per sida | 2 minuter per sida |
Medium, rosa 60 °C | 1,5 minuter per sida | 3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65-70 °C | 3 minuter per sida | 4 minuter per sida |
Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal