Limepannacotta

En god variant på pannacotta smaksatt med lime. Här serverad med fruktsallad på melon, jordgubbar och blåbär.

Du kan smaksätta pannacottan med färsk vaniljstång, vaniljpulver eller torkad vanilj från kvarn ex. Dr Oetker´s vanilj-twister. Limepannacottan kan också serveras med valfritt tillbehör som färska hallon, blåbär, mylta, färsk tärnad ananas, passionsfrukt, rårörda bär eller marinerad citrus.

Vintips till är ett sött dessertvin som ex. Italienskt Vin Santo.
 

4 portioner limepannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 2 lime
  • 1 vaniljstång, 2 tsk vaniljpulver eller 0,5 tsk malen torkad vaniljstång ex. från Dr Oetker´s vanilj-twister
  • Fruktsallad: 0,25 honungsmelon eller annan melon
  • 6 jordgubbar
  • 1 dl blåbär

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål.
  2. Blanda grädde och socker i en kastrull.
  3. Tillsätt färsk delad och urskrapad vaniljstång, vaniljpulver eller mald torkad vaniljstång.
  4. Låt sjuda upp och stäng av värmen. Låt stå och dra några minuter.
  5. Skölj och riv skalet fint från en lime.
  6. Dela limefrukterna och pressa ur saften.
  7. Krama ur gelatinbladen och vispa i dem i grädden tills de löst upp sig.
  8. Häll upp i formar och täck över med plastfilm.
  9. Ställ in i kylen att stelna i ca 3 timmar.
  10. Fruktsallad: skär bort skal från melonen och skär i bitar som är mellan 1–2 cm kuber. Skölj och skär jordgubbar i bitar. Blanda melon, jordgubbar och sköljda blåbär. Fruktsalladen kan förberedas innan och förvaras övertäckt i kylen.
  11. Lägg en hög fruktsallad på varje pannacotta vid servering.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer