Limepannacotta

En god variant på pannacotta smaksatt med lime. Här serverad med fruktsallad på melon, jordgubbar och blåbär.

Du kan smaksätta pannacottan med färsk vaniljstång, vaniljpulver eller torkad vanilj från kvarn ex. Dr Oetker´s vanilj-twister. Limepannacottan kan också serveras med valfritt tillbehör som färska hallon, blåbär, mylta, färsk tärnad ananas, passionsfrukt, rårörda bär eller marinerad citrus.

Vintips till är ett sött dessertvin som ex. Italienskt Vin Santo.

4 portioner limepannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 2 lime
  • 1 vaniljstång, 2 tsk vaniljpulver eller 0,5 tsk malen torkad vaniljstång ex. från Dr Oetker´s vanilj-twister
  • Fruktsallad: 0,25 honungsmelon eller annan melon
  • 6 jordgubbar
  • 1 dl blåbär

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål.
  2. Blanda grädde och socker i en kastrull.
  3. Tillsätt färsk delad och urskrapad vaniljstång, vaniljpulver eller mald torkad vaniljstång.
  4. Låt sjuda upp och stäng av värmen. Låt stå och dra några minuter.
  5. Skölj och riv skalet fint från en lime.
  6. Dela limefrukterna och pressa ur saften.
  7. Krama ur gelatinbladen och vispa i dem i grädden tills de löst upp sig.
  8. Häll upp i formar och täck över med plastfilm.
  9. Ställ in i kylen att stelna i ca 3 timmar.
  10. Fruktsallad: skär bort skal från melonen och skär i bitar som är mellan 1–2 cm kuber. Skölj och skär jordgubbar i bitar. Blanda melon, jordgubbar och sköljda blåbär. Fruktsalladen kan förberedas innan och förvaras övertäckt i kylen.
  11. Lägg en hög fruktsallad på varje pannacotta vid servering.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer