Limepannacotta

En god variant på pannacotta smaksatt med lime. Här serverad med fruktsallad på melon, jordgubbar och blåbär.

Du kan smaksätta pannacottan med färsk vaniljstång, vaniljpulver eller torkad vanilj från kvarn ex. Dr Oetker´s vanilj-twister. Limepannacottan kan också serveras med valfritt tillbehör som färska hallon, blåbär, mylta, färsk tärnad ananas, passionsfrukt, rårörda bär eller marinerad citrus.

Vintips till är ett sött dessertvin som ex. Italienskt Vin Santo.
 

4 portioner limepannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 2 lime
  • 1 vaniljstång, 2 tsk vaniljpulver eller 0,5 tsk malen torkad vaniljstång ex. från Dr Oetker´s vanilj-twister
  • Fruktsallad: 0,25 honungsmelon eller annan melon
  • 6 jordgubbar
  • 1 dl blåbär

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål.
  2. Blanda grädde och socker i en kastrull.
  3. Tillsätt färsk delad och urskrapad vaniljstång, vaniljpulver eller mald torkad vaniljstång.
  4. Låt sjuda upp och stäng av värmen. Låt stå och dra några minuter.
  5. Skölj och riv skalet fint från en lime.
  6. Dela limefrukterna och pressa ur saften.
  7. Krama ur gelatinbladen och vispa i dem i grädden tills de löst upp sig.
  8. Häll upp i formar och täck över med plastfilm.
  9. Ställ in i kylen att stelna i ca 3 timmar.
  10. Fruktsallad: skär bort skal från melonen och skär i bitar som är mellan 1–2 cm kuber. Skölj och skär jordgubbar i bitar. Blanda melon, jordgubbar och sköljda blåbär. Fruktsalladen kan förberedas innan och förvaras övertäckt i kylen.
  11. Lägg en hög fruktsallad på varje pannacotta vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer