Hallonpannacotta
En pannacotta smaksatt med hallon och tre ingredienser - grädde, vanilj och gelésocker.
Jättelätt att laga. De syrliga hallonen passar utmärkt med den söta och gräddiga pannacottan.
Tillagning
- Mät upp gelésocker och vaniljsocker i en kastrull. Rör ut vaniljsockret. Tillsätt grädde samt 2 msk hallonlikör, hallonsaft eller hallonsås.
- Rör om och koka upp. Rör och koka i 30 sekunder.
- Fördela i portionsformar som dessertskålar eller liknande. Se till att de tål värme så de ej spricker.
- Låt svalna till rumstemperatur.
- Täck över med gladplast och ställ in i kylen att stelna ca 3 timmar i kylskåp eller längre - gärna över natten.
- HALLONCOULIS - HALLONSÅS: Koka hallonen med socker och mosa sönder dem någon minut. Passera bort kärnorna genom en sil. Låt hallonsåsen svalna. Förvara i kylen.
- Vid servering så garnerar du pannacottan i formarna genom att fördela hallonsås - halloncoulis på toppen.
- Garnera med färska hallon. Fint är också lite grönt som en kvist citronmeliss eller mynta.
Serveringsförslag
- God till efterrätt och dessert.
- Istället för att servera som dessert i portionsformar kan du servera som minidesserter i mindre glas eller formar vilket passar på buffé eller fest. Då kan du räkna att det räcker till dubbelt så många portioner.
Garnering
- Jag garnerade med hallonsås - halloncoulis - samt färska hallon och citronmeliss. Även mynta går bra.
- Även andra färska bär som delade jordgubbar, blåbär eller blanda går fint.
- Vidare kan man ta passionsfrukt istället för hallonsåsen och färska hallon på toppen.
Varianter
- Vill du laga vanlig pannacotta utan gelésocker så går det bra och du kan smaksätta den på samma vis med hallonlikör.
- Du kan ta köpt eller hemgjord hallonlikör.
- Hallonlikören kan bytas mot hallonsaft eller hallonsås - halloncoulis. Eller några droppar hallonarom.
- Istället för vaniljsocker kan du koka med en urgröpt bit ca 4 cm vaniljstång eller tillsätta annan smaksättning med vanilj.
Framförhållning
Pannacottan ska stå att stelna några timmar eller någon dag i kylen så du behöver förbereda den i god tid. Gärna dagen innan.
Att dricka till
- Du kan servera hallonlikör till pannacottan - samma som du kan ha i som smaksättning.
- Vidare passar ett sött dessertvin med ädelröta som Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo eller en nötig söt Oloroso Sherry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 474 kcal