Hallonpannacotta

Introduktion och förberedelse

En pannacotta smaksatt med hallon och tre ingredienser - grädde, vanilj och gelésocker.

Jättelätt att laga. De syrliga hallonen passar utmärkt med den söta och gräddiga pannacottan.

Serveringsförslag

  • God till efterrätt och dessert.
  • Istället för att servera som dessert i portionsformar kan du servera som minidesserter i mindre glas eller formar vilket passar på buffé eller fest. Då kan du räkna att det räcker till dubbelt så många portioner.

Garnering

  • Jag garnerade med hallonsås - halloncoulis - samt färska hallon och citronmeliss. Även mynta går bra.
  • Även andra färska bär som delade jordgubbar, blåbär eller blanda går fint.
  • Vidare kan man ta passionsfrukt istället för hallonsåsen och färska hallon på toppen.

Varianter

  • Vill du laga vanlig pannacotta utan gelésocker så går det bra och du kan smaksätta den på samma vis med hallonlikör.
  • Du kan ta köpt eller hemgjord hallonlikör.
  • Hallonlikören kan bytas mot hallonsaft eller hallonsås - halloncoulis. Eller några droppar hallonarom.
  • Istället för vaniljsocker kan du koka med en urgröpt bit ca 4 cm vaniljstång eller tillsätta annan smaksättning med vanilj.

Framförhållning

Pannacottan ska stå att stelna några timmar eller någon dag i kylen så du behöver förbereda den i god tid. Gärna dagen innan.

Att dricka till

  • Du kan servera hallonlikör till pannacottan - samma som du kan ha i som smaksättning.
  • Vidare passar ett sött dessertvin med ädelröta som Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo eller en nötig söt Oloroso Sherry.

Pannacotta med smak av tre sorters hallon - hallonlikör, halloncoulis och färska hallon.
Pannacotta med smak av tre sorters hallon - hallonlikör, halloncoulis och färska hallon.

4 portioner hallonpannacotta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl gelésocker som Dansukker Gelésocker Multi
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl grädde
  • 2 msk hallonlikör, hallonsaft eller hallonsås
  • 2 dl hallonsås - halloncoulis. Se nedan.
  • HALLONSÅS: 3,3 dl färska eller frysta hallon
  • 1 dl socker
  • ca 12-20 färska hallon till garnering (valfritt)
  • 8 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp gelésocker och vaniljsocker i en kastrull. Rör ut vaniljsockret. Tillsätt grädde samt 2 msk hallonlikör, hallonsaft eller hallonsås.
  2. Rör om och koka upp. Rör och koka i 30 sekunder.
  3. Fördela i portionsformar som dessertskålar eller liknande. Se till att de tål värme så de ej spricker.
  4. Låt svalna till rumstemperatur.
  5. Täck över med gladplast och ställ in i kylen att stelna ca 3 timmar i kylskåp eller längre - gärna över natten.
  6. HALLONCOULIS - HALLONSÅS: Koka hallonen med socker och mosa sönder dem någon minut. Passera bort kärnorna genom en sil. Låt hallonsåsen svalna. Förvara i kylen.
  7. Vid servering så garnerar du pannacottan i formarna genom att fördela hallonsås - halloncoulis på toppen.
  8. Garnera med färska hallon. Fint är också lite grönt som en kvist citronmeliss eller mynta.
E-mail
Medel: 4.5 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 474 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-28