Slånbärsglögg

Introduktion och förberedelse

Gör en hemgjord glögg av slånbär och glöggkryddor. Slånbärsglöggen får en sötsyrlig och kryddig smak - rätt lik en blandning av lingon och svarta vinbär.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som vanlig glögg med skållade mandlar, russin och pepparkakor med mera.
  • Slånbärsglöggen kan även serveras med tranbär och tärnat äpple.

Tips

Slån - heter växten som bären växer på. Bären kan man plocka i hela Götaland och stora delar av Svealand. Slån är vanligast i kustområden.

  • Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på hösten. Men går att göra på mogna slånbär även utan frost.
  • Rengör gärna glasflaskorna för en mer hållbar saft i ugnen 10 minuter på 125 grader.
  • Receptet kan halveras och lagas på 1 liter slånbär.

2,35 liter slånbärsglögg, 3x75 cl flaskor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten
  • 4,5 dl strösocker per liter avrunna slånbär
  • 1 påse glöggkryddor
  • 1 bit stjärnanis

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem.
  2. Lägg slånbären i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten. OBS bunken ska tåla kokande vatten.
  3. Tillsätt glöggkryddor och stjärnanis.
  4. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå över natten i kylen.
  5. DAG 2: Nästa dag silar du av råsaften från bären ner i en kastrull. Koka upp råsaften. Häll tillbaka det över slånbären. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå i kylen över natten.
  6. DAG 3: Upprepa dag två.
  7. DAG 4: Sila av råsaften från bären och låt stå att rinna av. Använd ex. en saftsil. Använd ett litermått och mät upp samt notera hur mycket råsaft du har. Häll över råsaften i en kastrull.
  8. Tillsätt 4,5 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma om det behövs.
  9. Tillsätt sprit som brännvin, vodka, konjak eller rom. Räkna ca 37 cl till detta recept. Eller till önskad styrka.
  10. Späd förslagsvis glöggen med vatten - ta förslagsvis 1,5 gånger så mycket vatten som glögg. Eller späd till den styrka du önskar.
  11. Värm upp och servera glöggen varm ca 65-70 grader är lagom. Gott med mandlar och russin som vanlig glögg.
  12. Slånbärsglöggen kan sparas på flaska. Koka då upp den och häll varm fördela den heta glöggen i väl rengjorda flaskor som tål värme. En tratt är användbart. Förslut direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-29