Brännvinsglögg

Introduktion och förberedelse

En stark brännvinsglögg med brännvin, konjak, rött vin, glöggkryddor och socker.

Sockret kan röras i på enkelt vis eller smältas ner över brinnande glögg - då får du glödgad brännvinsglögg och extra god smak av lite karamelliserat socker samt en festlig stämning.

Serveringsförslag

Framförhållning

Kryddorna får dra i vinet minst över natten så förbered dagen innan.

Varianter

  • Du kan ta mer vin och mindre sprit om du önskar - eller en till två flaskor rött vin och en flaska sprit till ca 12-15 glas.
  • Vill du ha extra god smak så lägger du glöggkryddorna i vinet dagen innan.
  • Istället för vin kan man ta porteröl eller ale.
  • Istället för kryddorna kan du ta en påse färdigblandade glöggkryddor.

1 liter brännvinsglögg, 10 små glas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 37 cl rött vin
  • 70 cl okryddat brännvin eller vodka
  • 1,5 dl konjak
  • 2 tsk kardemumma kärnor
  • 4 nejlikor
  • 2 bitar kanel
  • 2 pomeransskal
  • 2 bitar ingefära, färsk eller torkad
  • 1,5 dl sockerbitar av socker eller råsocker
  • TILLBEHÖR: 100 gram russin
  • 100 gram skållad, skalad sötmandel

Tillagning

  1. Tillsätt glöggkryddor till en skål, kanna eller behållare och häll på vinet. Täck över och låt stå över natten.
  2. Sila över vinet i en glöggkanna eller vacker gryta som passar att servera ur.
  3. Häll på sprit, vin och konjak.
  4. Värm sedan på svag värme till ca 65 grader.
  5. Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Vill göra glödgad glögg så väntar du med sockret och gör enligt nedan.
  6. GLÖDGAD BRÄNNVINSGLÖGG: Välj en vid gryta som du kan ha ett glöggaller på - ett metallnät eller rostfri sil där du lägger sockret på som sen smälter i lågan från glöggen och droppar ner i glöggen. Vidare behöver du en rostfri slev.
  7. Lägg sockret i en hög ovanpå grytan på ett metallnät som ett glögghalster eller en rostfri sil (OBS silen blir sedan missfärgad). Se till att ha ett lock så att du kan lägga över och släcka glöggen med om det brinner för mycket. Du kan justera hur mycket det brinner genom att sänka eller höja värmen.
  8. Värm glöggen till ca 65 grader. Tänd på glöggen försiktigt. Låt det brinna lite över sockret så det karamelliseras lite. Ös glögg över sockret med en rostfri slev, lite i taget, tills allt sockret smält ner i glöggen. Smaka på glöggen så att den är lagom söt. Tillsätt annars mer socker och rör så det löser sig.
  9. Lägg över lock och släck glöggen samt servera.
  10. SERVERING: Servera med skållad mandel och russin.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-08

Tillbehör och liknande recept:

Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och...