Brännvinsglögg
En riktigt stark brännvinsglögg med brännvin, konjak, rött vin, glöggkryddor och socker.
Sockret kan röras i på enkelt vis eller smältas ner över brinnande glögg - då får du glödgad brännvinsglögg och extra god smak av lite karamelliserat socker samt en festlig stämning.
Tillagning
- Tillsätt glöggkryddor till en skål, kanna eller behållare och häll på vinet. Täck över och låt stå över natten.
- Sila över vinet i en glöggkanna eller vacker gryta som passar att servera ur.
- Häll på sprit, vin och konjak.
- Värm sedan på svag värme till ca 65 grader.
- Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Vill göra glödgad glögg så väntar du med sockret och gör enligt nedan.
- GLÖDGAD BRÄNNVINSGLÖGG: Välj en vid gryta som du kan ha ett glöggaller på - ett metallnät eller rostfri sil där du lägger sockret på som sen smälter i lågan från glöggen och droppar ner i glöggen. Vidare behöver du en rostfri slev.
- Lägg sockret i en hög ovanpå grytan på ett metallnät som ett glögghalster eller en rostfri sil (OBS silen blir sedan missfärgad). Se till att ha ett lock så att du kan lägga över och släcka glöggen med om det brinner för mycket. Du kan justera hur mycket det brinner genom att sänka eller höja värmen.
- Värm glöggen till ca 65 grader. Tänd på glöggen försiktigt. Låt det brinna lite över sockret så det karamelliseras lite. Ös glögg över sockret med en rostfri slev, lite i taget, tills allt sockret smält ner i glöggen. Smaka på glöggen så att den är lagom söt. Tillsätt annars mer socker och rör så det löser sig.
- Lägg över lock och släck glöggen samt servera.
- SERVERING: Servera med skållad mandel och russin.
Serveringsförslag
- Brännvinsglöggen serveras med skållade mandlar samt russin.
- Pepparkakor och/eller lussekatter är också klassiskt till.
- En festlig variant på russin till glöggen är att marinera russinen i whisky.
- Kan även serveras med tranbär och/eller torkad frukt som fikon, aprikoser eller dadlar skurna i små tärningar.
Framförhållning
Kryddorna får dra i vinet minst över natten så förbered dagen innan.
Varianter
- Du kan ta mer vin och mindre sprit om du önskar. Förslagsvis 1 flaska 75 cl rött vin och en flaska 50 cl sprit till ca 12-15 glas.
- Vill du ha extra god smak så lägger du glöggkryddorna i vinet dagen innan.
- Istället för kryddorna kan du ta en påse glöggkryddor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal