Cumberlandsås

Cumberlandsås som är klassisk till paté med saltgurka och en god blandad sallad. Såsen håller sig länge i kylen. Grunden är en svartvinbärsgele som du smälter och blandar med kryddor, sherry och brandy.

Självklart kan du variera med kryddor du gillar, lite curry är exempelvis gott i Cumberlandsås.

10 portioner cumberlandsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram svartvinbärsgele
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 2 tsk senapspulver
  • 2 krm torkad mald ingefära
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl torr sherry (Fino)
  • 0,5 dl konjak eller brandy

Tillagning

  1. Smält gelen i en kastrull.
  2. Skölj citrusfrukter och riv skal samt pressa ur saft.
  3. Tillsätt till gelen tillsammans med kryddorna och spriten.
  4. Häll över i en burk eller skål och låt cumberlandsåsen svalna samt ställ i kylen något dygn att få smak.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-12-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer