Viltpaté

Introduktion och förberedelse

Viltpaté eller terrin med viltfärs är god till förrätt, lunch eller buffé. Servera med en grönsallad och lingon eller Cumberlandsås. Passar också som julpaté till julbordet.

Viltpate som förrätt är smidigt då den bara blir godare om du lagar den några dagar innan. Kan även frysas in. Sedan är det jättelätt att bara servera som den är och låta gästerna ta det de vill eller i lägga upp i skivor och servera.

Servera med valfria tillbehör till förslagvis en enkel grönsallad och sås som Cumberlandsås eller göra rårörda lingon eller en hetare variant på lingonsylt - lingonchutney - till. Picklad rödlök, syltlök och inlagd saltgurka eller cornichons passar också gott till.

Du kan ta valfri viltfärs som älgfärs, vildsvinsfärs, rådjursfärs eller renfärs. Du kan även byta kycklinglevern mot annan lever - skär i tärningar.

1 viltpaté, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 200 gram fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 200 gram fläskfärs
  • 300 gram viltfärs
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rostade, saltade pistagenötter utan skal (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram blandad grönsallad
  • 6 msk salladsdressing av olivolja, salt, vitpeppar och citron
  • 2 dl rårörda lingon eller Cumberlandsås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj kycklinglevern och finhacka löken.
  3. Mal lever och lök med färsen i en köttkvarn eller kör i någon minut i matberedaren till en smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan grädden droppvis i början under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och skalade pistagenötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie i mitten av ugnen.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt några timmar innan servering. Kan bakas några dagar innan och förvaras i kylen. Eller frysas.
  10. Servering: skölj och plocka salladen och blanda i en skål med god olivolja, salt, vitpeppar och citronsaft. Servera viltpatén skivad med sallad vid sidan och rårörda lingon eller Cumberlandsås samt saltgurka, syltlök eller picklad rödlök.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.