Vietnamesiska vegobullar med risnudelsallad

Vietnamesiska vegobullar eller vegofärsbiffar med risnudelsallad serverade med risnudelsallad och sötsur dressing.

En variant på vegobullar eller biffar med inspiration från Vietnam med smak av färsk koriander, mynta, thaibasilika, söt soja ketjap manis samt vitlök.

Här är vegobullar och dressing smaksatt med fisksås som ej är vegetariskt och kan uteslutas. Som dressing är ett alternativ att göra en jordnötsdressing som är utan fisksås.

4 portioner vietnamesiska vegobullar med risnudelsallad

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • NUDELSALLAD: 200 gram risnudlar vermicelli
  • ½ tsk salt
  • 1 msk sesamfrön, svarta eller vita, gärna rostade
  • 1 msk sesamolja
  • 1 gurka
  • 1,5 morötter
  • 150 gram böngroddar
  • 3 salladslökar
  • DRESSING: 1 lime, rivet skal plus saft
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl fisksås (valfritt)
  • 3 tsk sesamolja
  • ½ klyfta vitlök
  • ½ röd chili, valfritt
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • VEGOBULLAR: 500 gram formbar vegofärs Anamma
  • ½ klyfta vitlök
  • 1 msk fisksås (valfritt)
  • 0,75 dl ketjap manis
  • ½ dl hackad färsk koriander
  • ½ dl hackad färsk mynta (valfritt)
  • ½ dl hackad thaibasilika (valfritt)
  • 1 msk majs-, raps- eller solrosolja att steka i

Tillagning

  1. NUDELSALLAD: Koka upp en kastrull med ca 2 liter vatten samt ½ tsk salt.
  2. Lägg i risnudlarna och koka på låg värme i 4 minuter. Eller enligt paket. Smaka på dem - de ska vara mjuka men ej överkokta.
  3. Skölj med kallt vatten. Blanda i en skål med sesamolja och sesamfrön - gärna rostade innan i en torr panna några minuter. Tips är att klippa isär nudlarna grovt med en kökssax.
  4. Skölj och skiva gurka, skala och strimla morot likt tändstickor, skölj böngroddar och skölj samt strimla salladslök.
  5. Lägg upp risnudlar och grönsaker i olika skålar till servering. Eller i små högar i en stor bred skål eller på ett stort fat.
  6. DRESSING: Skala och finhacka vitlök. Skölj, dela och kärna ur chili samt finhacka den. Skölj och finriv skalet av limefrukten. Dela och pressa ur saften. Blanda vitlök, chili, limeskal, färskpressad lime och citron, vatten, socker, sesamolja och fisksås i en skål.
  7. VEGOBULLAR: Skala och finhacka vitlök. Skölj och hacka örter. Blanda vitlök, örter, vegofärs, fisksås och ketjap manis i en skål till en jämn blandning.
  8. Forma 12 stora vegobullar eller biffar och lägg på en tallrik.
  9. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen.
  10. Värm en stekpanna med olja.
  11. Bryn vegobullarna runt om några minuter på varje sida och stek sedan klart på medelvärme ca 10 minuter.
  12. Servera vegobullarna med risnudlarna och grönsakerna samt dressingen. Lägg förslagsvis upp risnudlar i en djup pastatallrik och blanda med grönsaker samt toppa med tre vegobullar och skeda över dressing.
  13. Kan garneras med mer färska örter som thaibasilika, färsk koriander och mynta. Vidare passar hackade jordnötter bra att strö över.
Vegofärsen blandas med hackade örter, hackad vitlök, fisksås och ketjap manis söt söja. Fisksås är valfritt i.
Vegofärsen blandas med hackade örter, hackad vitlök, fisksås och ketjap manis söt söja. Fisksås är valfritt i.
Färsen blandas hastigt ihop.
Färsen blandas hastigt ihop.
Dressingen blandas av färskpressad lime, limeskal, citron, socker, vatten, fisksås, sesamolja, vitlök och chili.
Dressingen blandas av färskpressad lime, limeskal, citron, socker, vatten, fisksås, sesamolja, vitlök och chili.
Dressingen blandas i en bunke.
Dressingen blandas i en bunke.
Vegofärsen smaksätts med hackad mynta, färsk koriander, fisksås, thaibasilika, vitlök och ketjap manis.
Vegofärsen smaksätts med hackad mynta, färsk koriander, fisksås, thaibasilika, vitlök och ketjap manis.
Den formbara vegofärsen formas till stora vegobullar eller vegofärsbiffar.
Den formbara vegofärsen formas till stora vegobullar eller vegofärsbiffar.
Vegobullarna steks i lite olja tills de har fin färg och är genomstekta.
Vegobullarna steks i lite olja tills de har fin färg och är genomstekta.
De kokta risnudlarna i skål med dressing och grönsaker runt.
De kokta risnudlarna i skål med dressing och grönsaker runt.
Risnudlarna kokas och blandas med lite sesamolja och svarta sesamfrön samt serveras med strimlad salladslök, gurka, morot och böngroddar.
Risnudlarna kokas och blandas med lite sesamolja och svarta sesamfrön samt serveras med strimlad salladslök, gurka, morot och böngroddar.
Risnudlarna blandas med grönsaker till en nudelsallad och toppas med vegobullar samt några skedar dressing. Även hackade jordnötter är gott på.
Risnudlarna blandas med grönsaker till en nudelsallad och toppas med vegobullar samt några skedar dressing. Även hackade jordnötter samt mer färska örter är gott på.

Serveringsförslag

  • Passar till festlig vardagsmiddag eller till helg - man behöver lite tid att hacka och strimla allt.
  • Rester passar som matlåda.
  • Till bullarna hade jag en risnudelsallad med strimlad morot, skivad gurka, salladslök och böngroddar samt en sötsur dressing som sås.

Varianter

  • Gott med hackade jordnötter på.
  • Svarta sesamfrön kan bytas mot vita sesamfrön eller uteslutas.
  • Som dressing passar även Nouc Cham dressing.
  • Vill du ej köpa så många örter så är mynta och thaibasilika valfritt men gott i om du har det.
  • Gillar du ej färsk koriander kan även den uteslutas.
  • Färsk koriander kan bytas mot hackad fryst koriander.
  • Vegofärs kan bytas mot köttfärs.

Vegofärsen får god smak av ketjap manis söt soja, färsk koriander, mynta och thaibasilika, vitlök och fisksås. Fisksås är valfritt i.
Vegofärsen får god smak av ketjap manis söt soja, färsk koriander, mynta och thaibasilika, vitlök och fisksås. Fisksås är valfritt i.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 374 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-22