Hamburgerbröd med surdeg

Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Baka egna bröd till hamburgare. Blir extra goda med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).

16 hamburgerbröd med surdeg

  • Förberedelse: 2 tim 50 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 2 tim 58 min

Ingredienser

  • 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram färsk jäst (0,5 paket)
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  3. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
  4. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
  6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till ca 16 bitar på mjölat bakbord.
  7. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  8. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer