Hamburgerbröd med surdeg

Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Blir extra goda och smakrika burgarbröd med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen vetesurdeg - här är mer tips på att baka med surdeg.

Passar till grillade hamburgare med rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, dressing eller ketchup.

Du kan även baka hamburgerbröd med vanlig färsk jäst eller torrjäst.

Ett annat tips är att grilla två skivor surdegsbröd som levain penslade med lite olivolja och ha som hamburgerbröd. Du kan köpa färdigt bröd eller baka eget surdegsbröd. En variant med färdig vetesurdeg - fast bakar du det så kan du ju likagärna baka ut degen till bullar och toppa med sesamfrön.

Istället för vita sesamfrön kan du garnera bröden med svarta sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, havregryn, kli eller valfritt.

Varianter

  • Baka sliders som är små hamburgerbröd. Dela nedan bullar i tre delar och forma till små minibullar. Minska tiden i ugnen med några minuter då de gräddar klart fortare.

Tips vid servering:

Börja med en halva bröd underst, bred på majonnäs och ketchup eller chilisås eller hamburgerdressing; lägg sedan sallad som salladsblad eller strimlad isbergssallad; lägg på burgare, sedan kan man ha extra ketchup eller dressing, skivad tomat, strimlad eller stekt lök och sist toppa med toppen - den andra halvan av hamburgerbrödet.

16 hamburgerbröd med surdeg

  • Förberedelse: 2 tim 50 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 2 tim 58 min

Ingredienser

  • 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram färsk jäst (0,5 paket)
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 dl vita skalade sesamfrön

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  3. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
  4. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
  6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till ca 16 bitar på mjölat bakbord.
  7. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  8. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.
E-mail
Medel: 4.9 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.