Hamburgerbröd med surdeg

Hamburgerbröd med surdeg och sesamfrön. Baka egna bröd till hamburgare. Blir extra goda med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använda egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).

16 hamburgerbröd med surdeg

  • Förberedelse: 2 tim 50 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 2 tim 58 min

Ingredienser

  • 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram färsk jäst (0,5 paket)
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med smulad färsk jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom 1 dl vetemjöl samt salt.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg - ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  3. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen ska vara lös, men inte kladdig.
  4. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfilm.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 2 timmar.
  6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en avlång limpa. Dela upp degen till ca 16 bitar på mjölat bakbord.
  7. Rulla dem till bollar och platta eller kavla ut runda hamburgerbröd, 1,5 dm i diameter och lägg på en smord plåt (eller med bakpapper).
  8. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Täck med bakduk samt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 225 grader.
  10. Grädda hamburgerbröden i ca 8 minuter tills hamburgerbröden fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Tips är att dela och grilla eller rosta bröden på båda sidor innan servering och att de fylls till hamburgare.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer