Vegansk broccolisoppa

Vegansk broccolisoppa med sojamjölk, havregrädde, lök, vitlök, citron toppad med färsk oregano och vegansk parmesan.

Servera med gott bröd som nybakt baguette med pålägg ex. korianderpesto, vegansk pesto eller tofu färskost. 

Vegansk parmesan finns i välsorterade butiker. Här har jag använt Prosociano Violife. Välj gärna en sojamjölk utan tillsatt socker annars blir soppan rätt söt. Alternativ till sojamjölk är havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk. Istället för havregrädde kan man ta sojagrädde. Färsk oregano och riven vegansk ost är valfritt att ha med. Vill du ha lite lyxig twist på smaken kan du tillsätta några droppar tryffelolja. Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk olja. Så kan hen själv tillsätta önskad mängd chili till sin soppa.

4 portioner vegansk broccolisoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst broccoli
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 8 dl sojamjölk, havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl havregrädde typ Oatly Imat
  • 1 dl Oatly fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 kruka färsk oregano
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter.
  2. Ta med stammen i soppan om du vill. Skär bort fula delar på stammen och hacka den då.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skala och pressa vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  6. Tillsätt broccolistammar först och fräs några minuter.
  7. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  8. Slå på vatten och sojamjölk.
  9. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Koka broccolisoppan i 10 minuter.
  11. Riv vegansk parmesan.
  12. Plocka och hacka oregano och tillsätt den. Spara några blad att garnera med om du vill.
  13. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer.
  14. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt havregrädde samt Oatly fraiche. Rör runt och värm upp.
  15. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  16. Servera broccolisoppan med riven vegansk parmesan på toppen och färsk oregano samt ett gott bröd och valfritt pålägg.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer