Vegansk broccolisoppa

Vegansk broccolisoppa med sojamjölk, havregrädde, lök, vitlök, citron toppad med färsk oregano och vegansk parmesan.

Servera med gott bröd som nybakt baguette med pålägg ex. korianderpesto, vegansk pesto eller tofu färskost. 

Vegansk parmesan finns i välsorterade butiker. Här har jag använt Prosociano Violife. Välj gärna en sojamjölk utan tillsatt socker annars blir soppan rätt söt. Alternativ till sojamjölk är havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk. Istället för havregrädde kan man ta sojagrädde. Färsk oregano och riven vegansk ost är valfritt att ha med. Vill du ha lite lyxig twist på smaken kan du tillsätta några droppar tryffelolja. Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk olja. Så kan hen själv tillsätta önskad mängd chili till sin soppa.

4 portioner vegansk broccolisoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst broccoli
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 8 dl sojamjölk, havremjölk, rismjölk eller mandelmjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl havregrädde typ Oatly Imat
  • 1 dl Oatly fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 kruka färsk oregano
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter.
  2. Ta med stammen i soppan om du vill. Skär bort fula delar på stammen och hacka den då.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skala och pressa vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  6. Tillsätt broccolistammar först och fräs några minuter.
  7. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  8. Slå på vatten och sojamjölk.
  9. Tillsätt buljongtärningar.
  10. Koka broccolisoppan i 10 minuter.
  11. Riv vegansk parmesan.
  12. Plocka och hacka oregano och tillsätt den. Spara några blad att garnera med om du vill.
  13. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer.
  14. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt havregrädde samt Oatly fraiche. Rör runt och värm upp.
  15. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  16. Servera broccolisoppan med riven vegansk parmesan på toppen och färsk oregano samt ett gott bröd och valfritt pålägg.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer