Broccolisoppa med ädelost

Introduktion och förberedelse

Broccolisoppa med ädelost blir fyllig och god.

Lätt att laga med fryst eller färsk broccoli. En variant på vanlig broccolisoppa.

Serveringsförslag

Val av ädelost

Du kan ta valfri ädelost som grönmögelost eller blåmögelost som Stilton, Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort eller svensk Kvibille.

4 portioner broccolisoppa med ädelost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram färsk broccoli ca 1 huvud eller 300 gram fryst broccoli
  • 1/2 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 1 potatis
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 100 gram ädelost
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl kokbar crème fraiche
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök. Skala potatis och tärna den. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Skölj selleri samt strimla den.
  3. Fräs lök, potatis, purjolök och selleri i olivolja någon minut.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka soppan i 20 minuter.
  9. Mixa soppan slät med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och smula i hälften av ädelosten samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
  12. Servera broccolisoppan och garnera med resten av ädelosten samt hackad persilja samt gärna gott bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-06