Broccolisoppa med ädelost
Broccolisoppa med ädelost blir fyllig och god.
Lätt att laga med fryst eller färsk broccoli. En variant på vanlig broccolisoppa.
Tillagning
- Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
- Skala och hacka lök. Skala potatis och tärna den. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Skölj selleri samt strimla den.
- Fräs lök, potatis, purjolök och selleri i olivolja någon minut.
- Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut till.
- Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
- Slå på vatten.
- Tillsätt buljongtärningar.
- Koka soppan i 20 minuter.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Sätt tillbaka på spisen och smula i hälften av ädelosten samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
- Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
- Servera broccolisoppan och garnera med resten av ädelosten samt hackad persilja samt gärna gott bröd till.
Serveringsförslag
- Servera soppan med gott nybakt bröd med ex. brytbröd, soppbröd, hembakt baguette köpt bakeoff eller annat köpt bröd funkar också.
- Mer matigt tillbehör är varma mackor.
- Till soppan passar det också att ha en efterrätt som pannkakor, våfflor eller äppelpaj.
Val av ädelost
Du kan ta valfri ädelost som grönmögelost eller blåmögelost som Stilton, Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort eller svensk Kvibille.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal