Broccoli och blomkålssoppa

Broccoli och blomkål passar mycket bra ihop som soppa. Passar till lunch eller soppmiddag. Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.

Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.

Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner broccoli och blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 400 gram frysta broccolibuketter eller 2 färska broccoli
  • 400 gram frysta blomkålsbuketter eller 1 färskt huvud blomkål
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa färsk broccoli samt blomkål (om du ej köpt frysta buketter) och skär i buketter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Lägg i en soppkastrull och fräs i smör eller olja några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt broccoli, blomkål, mjölk, vatten, grönsaksbuljong, basilika och dragon.
  5. Låt koka upp och koka 5 minuter. Rör då och då så soppan ej bränns.
  6. Skölj och hacka persilja och gräslök.
  7. Tillsätt grädde till soppan och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  9. Smaksätt broccoli och blomkålssoppan med riven parmesanost (valfritt), salt och peppar.
  10. Servera soppan - gärna med bröd eller varma mackor.
E-mail
Medel: 3.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept