Broccoli och blomkålssoppa

En soppa god till lunch eller soppmiddag.
Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.
Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.
Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner broccoli och blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 400 gram frysta broccolibuketter eller 2 färska broccoli
  • 400 gram frysta blomkålsbuketter eller 1 färskt huvud blomkål
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa färsk broccoli samt blomkål (om du ej köpt frysta buketter) och skär i buketter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Lägg i en soppkastrull och fräs i smör eller olja några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt broccoli, blomkål, mjölk, vatten, grönsaksbuljong, basilika och dragon.
  5. Låt koka upp och koka 5 minuter. Rör då och då så soppan ej bränns.
  6. Skölj och hacka persilja och gräslök.
  7. Tillsätt grädde till soppan och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  9. Smaksätt broccoli och blomkålssoppan med riven parmesanost (valfritt), salt och peppar.
  10. Servera soppan - gärna med bröd eller varma mackor.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer