Broccoli och blomkålssoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

Broccoli och blomkål passar mycket bra ihop som soppa. Passar till lunch eller soppmiddag. Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.

Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.

Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner broccoli och blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 400 gram frysta broccolibuketter eller 2 färska broccoli
  • 400 gram frysta blomkålsbuketter eller 1 färskt huvud blomkål
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa färsk broccoli samt blomkål (om du ej köpt frysta buketter) och skär i buketter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Lägg i en soppkastrull och fräs i smör eller olja några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt broccoli, blomkål, mjölk, vatten, grönsaksbuljong, basilika och dragon.
  5. Låt koka upp och koka 5 minuter. Rör då och då så soppan ej bränns.
  6. Skölj och hacka persilja och gräslök.
  7. Tillsätt grädde till soppan och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  9. Smaksätt broccoli och blomkålssoppan med riven parmesanost (valfritt), salt och peppar.
  10. Servera soppan - gärna med bröd eller varma mackor.
E-mail
Medel: 3.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.