Broccoli och blomkålssoppa

Broccoli och blomkål passar mycket bra ihop som soppa. Passar till lunch eller soppmiddag. Servera gärna soppan med ett gott bröd eller varma mackor till. På bilden varma mackar med baguette.

Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Med frysta buketter går det den lätt och snabbt att laga till många. Nyttigast och lite godare blir dock soppan med färska grönsaker.

Med Oatley havredryck eller sojaprodukter blir soppan vegan (byt ut smöret mot olja, grädden och mjölken mot motsvarande).

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner broccoli och blomkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 400 gram frysta broccolibuketter eller 2 färska broccoli
  • 400 gram frysta blomkålsbuketter eller 1 färskt huvud blomkål
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesanost (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa färsk broccoli samt blomkål (om du ej köpt frysta buketter) och skär i buketter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Lägg i en soppkastrull och fräs i smör eller olja några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt broccoli, blomkål, mjölk, vatten, grönsaksbuljong, basilika och dragon.
  5. Låt koka upp och koka 5 minuter. Rör då och då så soppan ej bränns.
  6. Skölj och hacka persilja och gräslök.
  7. Tillsätt grädde till soppan och koka upp.
  8. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  9. Smaksätt broccoli och blomkålssoppan med riven parmesanost (valfritt), salt och peppar.
  10. Servera soppan - gärna med bröd eller varma mackor.
E-mail
Medel: 3.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer