Broccoli och blomkålssoppa
Broccoli och blomkål passar mycket bra ihop som soppa. Passar till lunch eller soppmiddag.
Tillagning
- Rensa färsk broccoli samt blomkål (om du ej köpt frysta buketter) och skär i buketter.
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
- Lägg i en soppkastrull och fräs i smör eller olja några minuter under omrörning.
- Tillsätt broccoli, blomkål, mjölk, vatten, grönsaksbuljong, basilika och dragon.
- Låt koka upp och koka 5 minuter. Rör då och då så soppan ej bränns.
- Skölj och hacka persilja och gräslök.
- Tillsätt grädde till soppan och koka upp.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
- Smaksätt broccoli och blomkålssoppan med riven parmesanost (valfritt), salt och peppar.
- Servera soppan - gärna med bröd eller varma mackor.
Serveringsförslag
- Servera med goda hembakta bullar, ciabatta eller rågbullar samt färskost.
- Jag hade goda varma mackor gjorda på baguette till.
- Du kan även servera soppan med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
- Ett annat gott förslag till är att göra ostiga quesadillas till.
Tips
- Du kan laga soppan på färsk blomkål och broccoli eller på frysta buketter. Nyttigast och lite godare tycker jag soppan blir med färska grönsaker.
- Med frysta grönsaker går den lätt och snabbt att laga - kan vara smidigt om du har ont om tid eller dubblerar recepet och lagar soppa till många portioner.
Vegan variant
Mitt tips är att ta hälften vatten och hälften vegetabilisk mjölk samt avsluta med någon dl sojagrädde eller Oatly Imat. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost som Violife prosocciano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal