Varm dillsås

Introduktion och förberedelse

Varm dillsås du kan servera som den är till fisk.

Eller hälla över fisken och laga i ugnen. Enklare att laga fisk blir det inte - sås och fisk i en form.

En snabblagad och god fisksås med dill, grädde och citron.

Du kan laga såsen med fryst hackad dill eller färsk dill.

Serveringsförslag

  • Såsen kan serveras som varm dillsås och jag tycker den passar bäst till fisk som lax, grillad lax, fiskspett, kokt fisk, ugnsbakad eller grillad fisk.
  • Häll såsen över fiskfiléer i en gratängform och laga i ugnen. Som denna torskrygg i en form - se bild.
  • Goda tillbehör är kokt potatis, broccoli samt en linssallad - se bild.
  • Lagar du fisk med sås i ugnen kan du även strö över riven ost som mozzarella och parmesan.
  • Eller laga fiskgratäng med mos runt. Lägg till potatismos eller pommes duchesse och spritsa runt kanterna i en stor form. Då kan man även ha i fräst bladspenat i botten och räkor eller fräst svamp tillsammans med fisken.

Val av fisk

Du kan ta färsk eller fryst fisk som torskfilé, lax, torskblock, sej eller vilken annan fiskfilé. Det finns fina styckfrysta fiskbitar att köpa. Eller tärnad fryst fisk som vit fisk och lax blandat.

Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen - så att den släpper vätska som du häller bort innan du tillagar den i formen med såsen.

3 port dillsås till fisk i ugnen

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk citronsaft, färskpressad citron
  • 1,5 msk hackad dill (helst färsk men fryst går bra)
  • 1/2 krm salt
  • Förslag till fisk: 3 portioner a 130 gram bitar fiskfilé som torsk eller lax eller tärnad fisk som torsk och lax blandat.
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Tina fisk och sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn (175 grader varmluft) om du vill ha såsen till fisk i ugnen.
  2. DILLSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt grädde och koka upp.
  4. Rör i maizenaredning och creme fraiche. Koka upp.
  5. Tillsätt och smaka av såsen med hackad dill, färskpressad citron och salt.
  6. Dillsåsen är klar att användas som varm sås till fisk.
  7. ENKEL FISK I UGNEN: Värm ugnen till 200 grader vanlig ugn. Smörj en ugnsform med smör. Lägg i fisken, salta och häll såsen över över fisken. Laga i ca 17 minuter om såsen är varm när du häller över den eller 25-30 minuter om såsen är kall när du häller över den.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 127 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.