Ugnsbakad rotselleri med smör och vitlök
Ugnsbakad rotselleri som får en mycket god smak av smör och vitlök. Vidare förslag på servering och varianter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skär bort skalet från rotsellerin. Har rotsellerin blast så plocka gärna bladen och spara till garnering.
- Skär den i förslagsvis fyra klyftor och sedan i ca 1/2 - 1 cm tjocka skivor.
- Lägg dem en i en långpanna med höga kanter.
- Smält smör i en kastrull och häll över. Om du vill kan du bryna smöret ljust brunt men det är valfritt.
- Skala och skiva vitlök tunt. Strö den över. Salta och peppra. Vänd runt och lägg rotselleriskivorna med lite mellanrum.
- Baka rotsellerin mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut och ös rotsellerin när smöret smält. Ös sedan någon gång till efter halva tiden samt mot slutet.
- Rotsellerin kan du lägga över på ett serveringsfat och servera som den är eller garnera till fest.
- OBS du behöver ej servera allt smör till. Smör som blir över i långpannan kan du spara till annat. Förvara i kylen. Se tips ovan.
- GARNERING: Hacka valnötter grovt och rosta dem i en torr stekpanna någon minut tills de fått lite färg.
- Skölj och hacka persilja eller några blad från rotsellerin.
- Klicka en msk crème fraiche på varje bit rotselleri. Strö över nötter och grönt. Vidare kan du strö över lite flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
Serveringsförslag
- Jag serverade rotsellerin med en klick crème fraiche och rostade hasselnötter samt persilja - se bild.
- Gott som festligt grönsakstillbehör till det mesta till kött, kyckling, fisk eller vegetariskt.
- Passar även som festligare grönsaksrätt på buffé eller julbord.
- Till fest passar rotsellerin även som förrätt. Då gärna med ett glas vitt kylt vin som Pinot Grigio, Chardonnay eller Sauvignon Blanc. En enkel grönsallad och baguette passar då till att skopa upp smöret med.
Varianter
- När du smälter smöret kan du låta det bli ljust brynt för extra nötig smak på rotsellerin.
- Hasselnötter kan bytas mot andra nötter som valnötter, mandel eller pinjenötter.
- Kan även serveras med en klyfta citron och riven parmesan samt rostade pinjenötter.
- Rosta med andra rotsaker som persiljerot, kålrot, rödlök, vitkål, purjolök, gulbetor eller morot.
- Rosta med ca 8 hela oskalade klyftor vitlök. Dessa klämmer man sedan ur den mjuka vitlöken ur som då har en mild och god smak.
- Strö över någon msk ströbröd och gratinera med riven mozzarella sista 10 minuterna. Minska då mängden smör till hälften.
- Strö över och rosta med örter som någon tsk färsk hackad rosmarin, timjan och/eller salvia.
- En enklare variant är att rosta rotsellerin med enbart olja.
Vegan variant
- Istället för smör kan du ta mjölkfritt margarin eller olja som olivolja.
- Crème fraiche kan du byta mot Oatly Fraiche.
Smör som blir över
Smör som blir över kan du spara till annat. Smöret får jättegod smak av rotsellerin och vitlöken. Förvara i kylen.
Passar till förslagsvis att steka i, rosta potatisklyftor med, ha som kryddsmör, ha i mos, skeda över stekt lax, torsk, plattfisk, kyckling eller andra grönsaker som skirat smör.
Val av rotselleri
Köp gärna svensk rotselleri som finns nästan hela året från Juli till Mars. Det finns fin rotselleri med blast som är extra god tycker jag.
Tips
Skölj och spara bladen på blasten och hacka samt strö över som garnering istället för persilja. Blad som blir över kan du använda hackad som garnering på annan mat likt persilja. Förvara i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal