Ugnsrostad paprika med lök och pinjenötter

Ugnsrostad paprika med lök och pinjenötter samt balsamvinäger, vitlök och olivolja.

Gott, festligt och lättlagat som grönsakstillbehör till det mesta som grillat, på buffé eller liknande.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 rödlökar eller 4 knipplökar
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 30 gram pinjenötter, cirka 0,5 dl
  • 1 krm salt
  • 1/5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj paprikor. Skär dem i halvor. Kärna ur dem och skär i grova bitar. Lägg i en ugnsform med olivolja i botten.
  3. Skala och finhacka eller pressa över vitlöken. Strö över salt och peppar.
  4. Skala lökarna och skär dem i klyftor samt dela på dem. Blanda med paprikan.
  5. Rosta paprika och lök i mitten av ugnen i 15 minuter.
  6. Ta ut och skeda över balsamvinäger samt strö över pinjenötter. Ta eventuellt lite mer olivolja om du vill det.
  7. Rosta paprikan i ytterligare 5-10 minuter tills paprikan och pinjenötterna har fin färg.
  8. Ta ut och servera. Kan också hållas varm övertäckt med folie på låg värme fram till servering. Eller förberedas i god tid och värmas igen till servering.

Val av ingredienser

  • Du kan ta vanlig paprika eller spetspaprika. Röd, orange och gul paprika är sötast och blir godast men grön paprika funkar också att blanda med.
  • Desto finare olivolja och balsamvinäger ju godare, festligare och exklusivare blir denna rätt.
  • Välj gärna ekologisk paprika och lök också.

Varianter

  • Tillsätt små halverade cocktailtomater eller plommontomater.
  • Lägg på ost som skivad mozzarellaost, getost eller fetaost sista fem minuterna.
  • Ta andra grönsaker som strimlad fänkål, knipplök eller purjolök; skivad morot, zucchini och aubergine blir också gott.
  • Toppa med grönsallad när paprikan svalnat något exempelvis babyspenat och/eller ruccola.
  • Toppa med kapris och sardeller.
  • Byt pinjenötter mot pumpafrön, solrosfrön, hasselnötter eller valnötter.
  • Mer örter: strö över lite torkad rosmarin, timjan och oregano vid tillagnin.
  • Garnera med färska örter som färsk hackad basilika, oregano, timjan eller rosmarin.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-01