Ugnsbakad lax med fänkål

Ugnsbakad lax med strimlad fänkål och sås i botten.

2 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer utan skinn, ca 250 gram
  • 1 krm salt
  • 150 gram fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl riven ost
  • 1 dl grädde
  • 3 klyftor citron
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en ugnsform med en msk olivolja.
  3. Skölj och strimla fänkålen så fint du kan.
  4. Fräs fänkålen resten av olivoljan i fem minuter på medelvärme. Den ska mjukna men ej bli bränd.
  5. Lägg laxen i ugnsformen. Salta och peppra.
  6. Häll på grädde samt en halv dl vatten i botten. Pressa över en klyfta citron.
  7. Blanda fänkål, crème fraiche samt riven ost och fördela över laxbitarna.
  8. Baka laxen i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och kontrollera så att laxen är tillagad genom att skära ett snitt i en bit och se så att den flagar sig. Jag gillar när laxen är precis tillagad. Innertemperaturen ska vara 50 grader om du kollar med termometer.
  9. Servera laxen med fänkålen och såsen med önskade tillbehör. Garnera ev. med grönt från fänkålen, dill eller hackad bladpersilja.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för olivolja kan du ta smör eller annan olja.
  • Fräs med andra grönsaker förutom fänkål - slantad morot, tärnad paprika, riven zucchini, tärnad aubergine, strimlad silverlök eller rödlök, vårlök, salladslök och/eller purjolök blir gott.
  • Är du som jag en såsälskare så tillsätt någon dl mer grädde, fiskbuljong (eller vatten) eller mjölk i botten på formen så får du gott om sås till servering. Smaka av med salt och peppar. Smula ev. över en fjärddels tärning fiskbuljongtärning för mer fisksmak innan du bakar fisken om du ha mer vätska i formen.

Sätt mer smak på creme fraichen

  • med vitlök och örter - tillsätt 0,5 pressad vitlök och 1 msk franska örter.
  • gul med saffran: tillsätt 0,5 gram saffran.
  • röd paprika: några krm paprikapulver och någon msk ajvar.
  • Italiensk variant tillsätt 1 krm chiliflakes, basilika och några strimlade soltorkad tomater. Gillar du ost så skiva över en färsk mozzarella innan ugnen.

Lätt att dubblera till flera

Detta recept är lätt att öka på till flera. Strimla en massa fänkål i matberedare eller med mandolin, fräs och blanda med creme fraiche, kryddor, citron och grädde samt toppa fisken.

Du kan baka flera med laxbitar (styckfrysta färdiga utan skinn) i djupa långpannor eller andra stora ugnsformar. Garnera med skivad citron eller lime.

E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-08