Upptäck allt gott med fänkål

Fänkål är den hemliga ingrediensen i många rätter. Här kommer lite recept med fänkål samt fakta.

Fänkålsrecept Fänkål är en mycket aromatisk och användbar grönsak som ger god smak i mycket från klassisk Bouillabaisse fisksoppa, gratänger och till och med nubbe.

Fänkål är det rätt tyst om. Men i många rätter talar den sitt tydliga språk. Den verkar utan att synas. Jag tänker på fisksoppa och buljong, i gratänger, såser, grytor och till pilaffris. Fänkålsfrö ger god smak åt starkare drycker som likör och snaps. Kanske till en egen nubbe till midsommar?

Fänkål odlades redan av Egyptierna. Greken Dionysos hade fänkål på sina fester som afrodisiakum. Men det var romarna som förde fänkålen mot nordligare breddgrader.

Smaken är fyllig, lätt söt och påminner om lakrits. Rå är den god tunt skivad i sallader eller till ostbrickan. Liksom lök och många andra grönsaker kommer smaken fram bättre när man värmer den. Cellerna släpper ifrån sig aromrika ämnen (bland annat anetol och anisaldehyd) och smaken blir rundare och fylligare. Fänkål sägs vara bra för matsmältning samt mot hosta och säljs som olja.

Fänkål är klassisk i fisksoppa och fiskbuljong. Som soppa blir den lördagslunch, kvällsmat, soppbjudning eller förrätt - en soppa reder sig i alla rum. Runt medelhavet har fänkålssoppa rykte om sig att stimulera begäret. Servera gärna med nybakt italiensk bröd som Foccacia.

Fänkålsgratäng är ett gott tillbehör som också passar på buffébord. Skuren i klyftor kan fänkålen kokas och gratineras med ost eller ostsås. Med lite olivolja, salt och peppar blir den också god grillad. Hackad och fräst med lök och paprika samt ris blir det ett smakfullt pilaffris. Tillsätter du kött som grillad kyckling och/eller skivad stekt stark korv så får du en god lunchlåda eller bufférätt till många.

Skärs fänkålen från botten faller den sönder ungefär som en lök. Delade på mitten blir dessa lätta att hacka vidare till strimlor eller fyrkanter. Skär man fänkålen i klyftor eller halvor är ett bra tips att behålla botten, då håller botten ihop klyftorna så att de inte faller sönder när de sedan tillagas. Blasten, som ser ut som dill och längre upp som bladpersilja, rensas ofta bort innan fänkålen säljs. Sitter den kvar är den utmärkt som garnering och smaksättare.

Fiskbuljong
Fiskbuljong eller fiskfond. Recept på hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Grunden till all god fisksås och fisksoppa.

Fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.

Potatis och fänkålssoppa Soppa på fänkål får mycket god smak. Du kan variera klassisk fänkålssoppa till andra soppor med fler grönsaker till ex: potatis och fänkålssoppa (ovan), fänkålssoppa med kålrabbi och potatis eller fänkålssoppa med Pernod.

Potatis och fänkålssoppa
Potatis och fänkålssoppa med purjolök och en skvätt grädde. En god och mättande potatissoppa med smak av fänkål.

Servera gärna soppan med ett gott bröd. Några droppar tryffelolja, garnerad med lantchips samt fänkålsgrönt gör soppan till finare förrättssoppa eller middagssoppa.

Fänkålssoppa med laxboll
Fänkålssoppa med Pernod (sprit med anis smak likt fänkål) och laxboll med färskost, pepparrot och äpple. Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.

Klassisk fänkålssoppa
En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt.

Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis
En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.

Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffé.

Fänkålsgratäng Prova fänkålsgratäng istället för potatisgratäng. Fänkålsgratäng har lågt GI och får väl räknas till LCHF-kost också.

Fänkålsgratäng med parmesan
Med grädde och ost blir det både grönsak och sås till stekt kalkon, kyckling eller annat kött. Ugnsstekt klyftpotatis till passar bra.

Lammstek med fänkålsgratäng, rödvinssås och klyftpotatis
En god variant av lammstek med mustig sås och fänkålsgratäng istället för den vanliga potatisgratängen. Vintips till lammsteken är ett rött fylligt vin ex. Shiraz från Australien.

Pilaffris med fänkål, lök och paprika
Gott som tillbehör till det mesta. 

Lammstek med fänkålsgratäng Lammstek med fänkålsgratäng, rödvinssås, klyftpotatis och vita bönor. Gott och nyttigt.

Lunchlåda med pilaffris grillad kyckling och/eller stark korv
Lägg en klick mango chutney blandat med crème fraiche vid sidan. Lunchen blir vegetarisk om du ersätter korven med Quorn, olika rotfrukter i stavar eller en blandning av olika bönor.

Nubbe med fänkål
Brännvin special är bra grundmaterial. Lägg en halv dl fänkålsfrön i en stekpanna och rosta några minuter. Blanda med brännvinet. Låt stå någon vecka – vänd då och då. Gillar du kummin är det också gott i.

Alla recept med fänkål >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer