Rostade rödbetor med fänkål
Rosta goda betor som rödbetor, polkabetor samt gulbetor med färsk fänkål, timjan, vitlök och fänkålsfrön. Gott och nyttigt tillbehör.
Passa på när det finns fina och billiga svenska betor. Du kan ta vilka betor du vill - vanliga röda betor, gulbetor eller polkabetor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
- Skala och skölj betorna.
- Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
- Skölj och dela fänkålen i sex delar. Skär bort stammen i mitten.
- Krossa gärna fänkålsfrön och timjan i en mortel.
- Lägg betor, fänkål samt vitlöksklyftor med skal (eller skala och dela grovt) i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, timjan och fänkålsfrön.
- Rosta betor och fänkål i ca 50 minuter (vanlig ugn) eller ca 35 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Det beror lite på hur stora bitarna är. Vänd runt efter halva tiden. Kolla så det inte bränns - täck i så fall över med lite folie. Smaka på en bit beta om den är klar.
- Ta ut och servera betorna varma. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
Varianter:
- Du kan skippa fänkålen och öka mängden rödbetor.
- Om du vill festa till det så kan du strö över smulad fetaost eller chevre baka med de sista 10 minuterna.
- Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker.
- Kan garneras med hackad persilja och Smetana som sås till.
- Med förslagsvis lite majs, blandad grönsallad, cocktailtomater samt kokta kikärter har du då en god vegetarisk rätt.
- Hackat ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk.
Tips att hantera rödbetor
När du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 227 kcal