Rostade rödbetor med fänkål

Rosta goda betor som rödbetor, polkabetor samt gulbetor med färsk fänkål, timjan, vitlök och fänkålsfrön. Gott och nyttigt tillbehör. Passa på när det finns fina och billiga svenska betor. Du kan ta vilka betor du vill - vanliga röda betor, gulbetor eller polkabetor. 

Variationer: Du kan skippa fänkålen och öka mängden rödbetor. Om du vill festa till det så kan du strö över smulad fetaost eller chevre baka med de sista 10 minuterna. Annat som passar att rosta med betorna är kålrot, rotselleri, vitkål, morot, palsternacka, persiljerot, potatis, sötpotatis, halva tomater eller andra grönsaker. Kan garneras med hackad persilja och Smetana som sås till. Med förslagsvis lite majs, blandad grönsallad, cocktailtomater samt kokta kikärter har du då en god vegetarisk rätt. Hackat ägg, dill och brynt smör är också gott att toppa med om du serverar till fisk. 

Tips: när du skalar betorna så kan du ta på ett par plasthandskar eller smörja händerna i olja först om du ej vill ha så röda händer. 

3 port rostade rödbetor med fänkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram betor av valfri sort - blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor
  • 1 fänkål
  • 3 klyftor vitlök (valfritt)
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig eller varmluft.
  2. Skala och skölj betorna.
  3. Skär betorna i lika stora bitar förslagsvis klyftor (6 klyftor per beta), 1 cm breda skivor eller 2x2 cm kuber.
  4. Skölj och dela fänkålen i sex delar. Skär bort stammen i mitten.
  5. Krossa gärna fänkålsfrön och timjan i en mortel.
  6. Lägg betor, fänkål samt vitlöksklyftor med skal (eller skala och dela grovt) i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, timjan och fänkålsfrön.
  7. Rosta betor och fänkål i ca 55 minuter (vanlig ugn) eller ca 35 minuter (varmluft) i mitten av ugnen. Det beror lite på hur stora bitarna är. Kolla så det inte bränns - täck i så fall över med lite folie. Smaka på en bit beta om den är klar.
  8. Ta ut och servera betorna varma. Kan också förberedas innan, förvaras i kylen och värmas till servering.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer