Fänkålsgratäng med parmesan

Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.

Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis. Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle.

6 portioner fänkålsgratäng med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 medelstora fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 0,5 ost mozzarella i saltlag eller 1 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och klyfta varje fänkål i fyra delar. Skär bort rotdelen i mitten på varje klyfta. Strimla sedan fänkålen och lägg i en stor kastrull samt täck med vatten.
  2. Koka fänkålen mjuk i 15 minuter under lock på medelvärme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Häll av fänkålen i durkslag.
  5. Skala och pressa en klyfta vitlök i en ugnsform och tillsätt olivolja samt fänkålen.
  6. Häll på grädde, salt och peppar och blanda runt.
  7. Strö eller skiva över mozzarellaost.
  8. Strö över riven parmesan eller grana padano.
  9. Grädda fänkålsgratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills den kokat upp och fått fin färg.
  10. Ta ut och servera fänkålsgratängen.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer