Fänkålsgratäng med parmesan

Introduktion och förberedelse

Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.

Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.

Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle.

6 portioner fänkålsgratäng med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 medelstora fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 0,5 ost mozzarella i saltlag eller 1 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och klyfta varje fänkål i fyra delar. Skär bort rotdelen i mitten på varje klyfta. Strimla sedan fänkålen och lägg i en stor kastrull samt täck fänkålen med vatten.
  2. Koka fänkålen mjuk i 15 minuter under lock på medelvärme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Häll av fänkålen i durkslag.
  5. Skala och pressa en klyfta vitlök i en ugnsform och tillsätt olivolja samt fänkålen.
  6. Häll på grädde, salt och peppar och blanda runt.
  7. Strö eller skiva över mozzarellaost.
  8. Strö över riven parmesan eller grana padano.
  9. Grädda fänkålsgratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills den kokat upp och fått fin färg.
  10. Ta ut och servera fänkålsgratängen.
E-mail
Medel: 3.3 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer