Fänkålssallad

Introduktion och förberedelse

Laga en enkel fänkålssallad med strimlad fint skivad fänkål, olivolja och balsamvinäger.

Serveringsförslag

Fänkål som marinerats blir mjuk och god och kan serveras som sallad eller tillbehör till det mesta.

Salladen är dessutom nyttig, snabb- och lättlagad. God sallad till buffé, fisk, grillat, vegetariskt eller kyckling.

Val av vinäger

Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag brukar använda kostar runt 100 kr från Modena i Italien.

Vill du lyxa till det så är ett alternativ att toppa och droppa över riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering. Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.

Varianter

  • Du kan också ha i en eller flera tunt skivade lökar i fänkålssalladen ex. knipplök, vårlök, purjolök, rödlök, silverlök eller gul lök.
  • Annat som passar i är tunt strimlade morötter, rödkål, rödlök, vitkål och rotselleri.

4 portioner fänkålssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 fänkål, 250-300 gram
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger som lagrad balsamvinäger, vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad dill eller bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort botten på fänkålen, dela den i fyra klyftor på längden. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla varje del så tunt du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare om du lagar till många.
  2. Har fänkålen blad och fin blast kan du strimla det och ha som garnering vid servering.
  3. Blanda den strimlade fänkålen i en skål med salt och massera in saltet någon minut så att fänkålen mjuknar. Låt gärna stå i kylen någon halvtimme - hit kan du förbereda.
  4. Lägg upp till servering och toppa med olivolja, vinäger, peppar samt hackad dill eller persilja.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-31