Bönsoppa med tryffel

Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.

4 portioner bönsoppa med tryffel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 x 400g vita Cannellinibönor på burk
  • 250 g ostronskivling
  • 2 st svartrötter
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 burk creme fraiche
  • 1 tärning ekologisk buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,75 liter rapsolja eller solrosolja att fritera med
  • 4 msk olivolja
  • 8 droppar tryffelolja
  • 2 msk whisky
  • 1 dl standard mjölk
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs i en tjockbottnad soppkastrull tills de har tagit ljus färg.
  2. Skölj och tillsätt bönorna, 7 dl vatten samt 1 buljongtärning och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Sila den över i en bytta och häll sedan tillbaks i soppkastrullen. Skölj och hacka bladpersilja och lägg i en skål till garnering.
  3. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och riv svartroten i långa strimlor, lägg i en skål och tillsätt majsmjöl och blanda.
  5. Riv svampen i strimlor och stek den i stekpanna, samt tillsätt 2 msk whisky.
  6. Värm upp oljan i en panna och tillsätt svartroten, fritera lite i taget i ca 1 minut under omrörning. Ta upp svartroten och lägg på papper för att torka av.
  7. Mixa mjölken i en bunke med ca 8 droppar tryffelolja med en elvisp till ett skum.
  8. Lägg svampen i djupa tallrikar, tillsätt soppan samt toppa med lite svartrot och skeda runt några matskedar tryffelskum samt garnera med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer