Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffelolja, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Tillagning
- Finhacka lök och vitlök och fräs i en tjockbottnad soppkastrull tills de har tagit ljus färg.
- Skölj och tillsätt bönorna, 7 dl vatten samt 1 buljongtärning och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Sila den över i en bytta och häll sedan tillbaks i soppkastrullen. Skölj och hacka bladpersilja och lägg i en skål till garnering.
- Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Skala och riv svartroten i långa strimlor, lägg i en skål och tillsätt majsmjöl och blanda.
- Riv svampen i strimlor och stek den i stekpanna, samt tillsätt 2 msk whisky.
- Värm upp oljan i en panna och tillsätt svartroten, fritera lite i taget i ca 1 minut under omrörning. Ta upp svartroten och lägg på papper för att torka av.
- Mixa mjölken i en bunke med ca 8 droppar tryffelolja med en elvisp till ett skum.
- Lägg svampen i djupa tallrikar, tillsätt soppan samt toppa med lite svartrot och skeda runt några matskedar tryffelskum samt garnera med lite hackad bladpersilja.
Serveringsförslag
En soppa som passar till fest och förrätt eller lyxig lunch eller soppmiddag.
- Gott till soppan är nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia.
- Vidare förslag är ostgratinerade breadsticks, smördegsstänger eller grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.
Att dricka till
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 328 kcal