Bönsoppa med tryffel

Skummig bönsoppa med tryffelolja, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot. En soppa som passar till fest och förrätt eller lyxig lunch eller soppmiddag.

Att dricka till

Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.

4 portioner bönsoppa med tryffel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 x 400g vita Cannellinibönor på burk
  • 250 g ostronskivling
  • 2 st svartrötter
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 burk creme fraiche
  • 1 tärning ekologisk buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,75 liter rapsolja eller solrosolja att fritera med
  • 4 msk olivolja
  • 8 droppar tryffelolja
  • 2 msk whisky
  • 1 dl standard mjölk
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs i en tjockbottnad soppkastrull tills de har tagit ljus färg.
  2. Skölj och tillsätt bönorna, 7 dl vatten samt 1 buljongtärning och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Sila den över i en bytta och häll sedan tillbaks i soppkastrullen. Skölj och hacka bladpersilja och lägg i en skål till garnering.
  3. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och riv svartroten i långa strimlor, lägg i en skål och tillsätt majsmjöl och blanda.
  5. Riv svampen i strimlor och stek den i stekpanna, samt tillsätt 2 msk whisky.
  6. Värm upp oljan i en panna och tillsätt svartroten, fritera lite i taget i ca 1 minut under omrörning. Ta upp svartroten och lägg på papper för att torka av.
  7. Mixa mjölken i en bunke med ca 8 droppar tryffelolja med en elvisp till ett skum.
  8. Lägg svampen i djupa tallrikar, tillsätt soppan samt toppa med lite svartrot och skeda runt några matskedar tryffelskum samt garnera med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer