Bönsoppa med tryffel

Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.

4 portioner bönsoppa med tryffel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 x 400g vita Cannellinibönor på burk
  • 250 g ostronskivling
  • 2 st svartrötter
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 burk creme fraiche
  • 1 tärning ekologisk buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,75 liter rapsolja eller solrosolja att fritera med
  • 4 msk olivolja
  • 8 droppar tryffelolja
  • 2 msk whisky
  • 1 dl standard mjölk
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs i en tjockbottnad soppkastrull tills de har tagit ljus färg.
  2. Skölj och tillsätt bönorna, 7 dl vatten samt 1 buljongtärning och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Sila den över i en bytta och häll sedan tillbaks i soppkastrullen. Skölj och hacka bladpersilja och lägg i en skål till garnering.
  3. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och riv svartroten i långa strimlor, lägg i en skål och tillsätt majsmjöl och blanda.
  5. Riv svampen i strimlor och stek den i stekpanna, samt tillsätt 2 msk whisky.
  6. Värm upp oljan i en panna och tillsätt svartroten, fritera lite i taget i ca 1 minut under omrörning. Ta upp svartroten och lägg på papper för att torka av.
  7. Mixa mjölken i en bunke med ca 8 droppar tryffelolja med en elvisp till ett skum.
  8. Lägg svampen i djupa tallrikar, tillsätt soppan samt toppa med lite svartrot och skeda runt några matskedar tryffelskum samt garnera med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer