Bönsoppa med tryffel
Introduktion och förberedelse
Skummig bönsoppa med tryffelolja, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Serveringsförslag
En soppa som passar till fest och förrätt eller lyxig lunch eller soppmiddag.
- Gott till soppan är nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia.
 - Vidare förslag är ostgratinerade breadsticks, smördegsstänger eller grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.
 
Att dricka till
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Tillagning
- Finhacka lök och vitlök och fräs i en tjockbottnad soppkastrull tills de har tagit ljus färg.
 - Skölj och tillsätt bönorna, 7 dl vatten samt 1 buljongtärning och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Sila den över i en bytta och häll sedan tillbaks i soppkastrullen. Skölj och hacka bladpersilja och lägg i en skål till garnering.
 - Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
 - Skala och riv svartroten i långa strimlor, lägg i en skål och tillsätt majsmjöl och blanda.
 - Riv svampen i strimlor och stek den i stekpanna, samt tillsätt 2 msk whisky.
 - Värm upp oljan i en panna och tillsätt svartroten, fritera lite i taget i ca 1 minut under omrörning. Ta upp svartroten och lägg på papper för att torka av.
 - Mixa mjölken i en bunke med ca 8 droppar tryffelolja med en elvisp till ett skum.
 - Lägg svampen i djupa tallrikar, tillsätt soppan samt toppa med lite svartrot och skeda runt några matskedar tryffelskum samt garnera med lite hackad bladpersilja.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 328 kcal