Tortilla

Introduktion och förberedelse för tillagning

Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök. Kan serveras varm eller kall.

Gott i är också grönsaker som bitar av paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen.

En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.

6 portioner tortilla

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, fast sort
  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 6 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Hackad persilja eller gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatis och skär den i ca 2x2 cm tärningar.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 20 minuter. Häll av och låt svalna något i durkslag.
  3. Sätt ugnen på till 175 grader.
  4. Vispa samman ägg, salt och peppar i en skål.
  5. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  6. Fräs lök och vitlök i olivolja i en ugnsfast stekpanna.
  7. Tillsätt potatistärningar och rör runt.
  8. Häll över äggstanningen och tryck ner potatisen.
  9. Ställ tortillan in i ugnen cirka 20 minuter eller tills äggblandningen stelnat.
  10. Låt tortillan svalna något. Vänd den upp och ner på en tallrik eller fat.
  11. Skär i tårtbitar och servera tortillan varm eller kall. Garnera ev. med hackad gräslök eller persilja.
E-mail
Medel: 3.8 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-22

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.