Tapas med vitlöksräkor Gambas al ajillo

Vitlöksräkor eller Gambas al ajillo är bland de lyxigare tapas man kan laga. Att ha fina och många räkor (och dyra) som tapas är status i Spanien. Serveras som tapas i skålar.

Köp MSC-märkta räkor och gärna så fina som möjligt. De behöver ej vara stora jätteräkor utan kan vara nordiska ishavsräkor. Här har jag använt råa räkor. Använder du förkokta räkor så får du skala dem samt blanda i dem på slutet när vitlöken stekt en stund samt fiskbuljongen kokat ner några minuter (så de inte blir överstekta och torra). Det blir också gott. 

Här har jag räknat en 50 gram räkor per portion. Osborne-brandy är ett klassisk spansk märke och används förutom att dricka till matlagning. Räkorna smaksätts med en skvätt Osborne brandy - men du kan ta sherry (halvtorr som manzanilla), annan brandy, konjak eller rom. Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

Kan också smaksättas ytterligare med citronsaft och lite timjan samt rosmarin; eller lime, färsk koriander och färsk ingefära.

2 port spanska vitlöksräkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 klyftor vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller en liten röd torkad cayennepeppar eller piri piri
  • 100 gram skalade råa räkor
  • 1 msk brandy eller konjak
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl fiskfond (1/6 fiskbuljongtärning upplöst i vatten)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk hackad bladpersilja eller gräslök

Tillagning

  1. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Värm oljan i en liten stekpanna.
  3. Tillsätt vitlök och chili samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
  4. Skala räkorna. Ta ev. bort tarmkanalen om du köpt så stora räkor.
  5. Tillsätt räkorna och öka värmen. Fräs några sekunder.
  6. Tillsätt brandy och koka bort alkoholen några sekunder. Tillsätt sedan fiskbuljongen och koka ner i ca 2 minuter.
  7. Smaka av med lite flingsalt.
  8. Servera vitlöksräkorna direkt och garnera gärna med hackad bladpersilja eller gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer