Tapas med vitlöksräkor Gambas al ajillo
Tillagning
- Skala och finhacka vitlöken.
- Värm oljan i en liten stekpanna.
- Tillsätt vitlök och chili samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
- Skala räkorna. Ta ev. bort tarmkanalen om du köpt så stora räkor.
- Tillsätt räkorna och öka värmen. Fräs några sekunder.
- Tillsätt brandy och koka bort alkoholen några sekunder. Tillsätt sedan fiskbuljongen och koka ner i ca 2 minuter.
- Smaka av med lite flingsalt.
- Servera vitlöksräkorna direkt och garnera gärna med hackad bladpersilja eller gräslök.
Val av räkor
Köp MSC-märkta räkor och gärna så fina som möjligt. De behöver ej vara stora jätteräkor utan kan vara nordiska ishavsräkor. Här har jag använt råa räkor.
Använder du förkokta räkor så får du skala dem samt blanda i dem på slutet när vitlöken stekt en stund samt fiskbuljongen kokat ner några minuter (så de inte blir överstekta och torra). Det blir också gott.
Här har jag räknat en 50 gram räkor per portion.
Val av brandy
Räkorna smaksätts med en skvätt Osborne brandy - men du kan ta sherry (halvtorr som manzanilla), annan brandy - gärna spansk; konjak eller rom.
Osborne-brandy är ett klassisk spansk märke och används förutom att dricka till matlagning.
Varianter
Kan också smaksättas ytterligare med citronsaft och lite timjan samt rosmarin; eller lime, färsk koriander och färsk ingefära.
Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal