Sangria
Sangria är en klassisk spansk läskande kall drink blandad med rött vin, socker, brandy, apelsinjuice och en touch av citronsaft.
Tillagning
- Blanda vin, socker, brandy, apelsinjuice och citronsaft i en stor kanna. Skölj, dela och skiva apelsin, citron och lime samt tillsätt dem. Låt helst stå en timme i kylen - gärna över natten. Sangrian ska serveras kyld.
- Fyll upp med kallt mineralvatten innan servering. Tillsätt lite isbitar om du vill.
- Garnera om du vill och om det får plats med frukt som äpple, päron eller jordgubbar i skivor eller bitar.
- Servera i vinglas med lite is. En skiva apelsin kan man också garnera glaset med vid servering.
Serveringsförslag
- Gott som fördrink, till grillen eller till buffé. Serveras kall.
- Vinglas, dricksglas, Gin&tonic kupor, glasmugg eller valfritt glas fungerar fint att servera i.
- Blanda förslagsvis en kanna några timmar innan och ställ att kallna i kylen.
- Man kan också tillsätta isbitar eller krossad is i glasen vid servering.
Garnering
Du kan även ha i svenska frukter som äpplen, jordgubbar och päron.
Val av apelsiner och vin
- Välj gärna ekologiska apelsiner. Goda är spanska Valencia apelsiner. Mogna och fina apelsiner.
- Sangrian kan blandas med ett valfritt rött vin - gärna från Spanien. Mitt tips är ett spanskt yngre fruktigt rött vin typ Vino Joven av druvan Tempranillo från exempelvis Rioja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal