Sangria
Introduktion och förberedelse
Sangria är en klassisk spansk läskande kall drink blandad med rött vin, socker, brandy, apelsinjuice och en touch av citronsaft.
Serveringsförslag
Gott som fördrink, till grillen eller till buffé. Serveras kall. Vinglas fungerar fint att servera i.
Blanda förslagsvis en kanna några timmar innan och ställ att i kylen.
Man kan också tillsätta is vid servering.
Garnering
Kan även garneras med svenska frukt som äpplen, jordgubbar och päron.
Val av apelsiner och vin
- Välj ekologiska apelsiner och gärna spanska mogna fina apelsiner då förstås.
- Sangrian kan blandas med ett valfritt rött vin. Mitt tips är ett spanskt rött vin av druvan Tempranillo från exempelvis Rioja. Ett yngre fruktigt vin passar bäst tycker jag - typ Vino Joven.
Tillagning
- Blanda vin, socker, brandy, apelsinjuice och citronsaft i en stor kanna. Skölj, dela och skiva apelsin, citron och lime samt tillsätt dem. Låt helst stå en timme i kylen - gärna över natten. Sangrian ska serveras kyld.
- Fyll upp med kallt mineralvatten innan servering. Tillsätt lite isbitar om du vill.
- Garnera om du vill och om det får plats med frukt som äpple, päron eller jordgubbar i skivor eller bitar.
- Servera i vinglas med lite is. En skiva apelsin kan man också garnera glaset med vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal