Spansk kaffedrink
Bjud på en kaffedrink med spansk likör Licor 43 toppad med varmt kaffe och lättvispad grädde. Likören passar utmärkt ihop med kaffesmaken och den krämiga grädden.
En variant på Irish Coffee där whiskey bytts mot likör.
Licor 43 är en spansk likör smaksatt med 43 ingredienser - därav namnet - som vanilj, citrus, tropisk frukt och örter.
Tillagning
- Brygg starkt kaffe. Värm gärna glaset du ska servera kaffet i med hett vatten.
- Vispa grädden löst.
- Mät upp likör i ett kaffeglas, glaskupa som tål värme, kaffekopp i glas, stor tekopp i glas eller valfri kopp.
- Fyll på med varmt kaffe.
- Häll eller skeda över grädden.
- Garnera med lite kaffepulver eller annan garnering enligt förslag ovan om du vill.
Tips
Du kan justera sötman på kaffet med mängden likör.
Serveringsförslag
- Värmande och festlig till after-ski, efter utflykten, vid brasan, före eller efter middag eller när som du känner för en uppiggande kaffedrink.
- Gott med bitar av fin choklad, chokladtryfflar eller marsipangodis till. På bilden hade jag Lindts chokladtryfflar.
- Eller gör egna chokladtryfflar eller Mozartkulor till.
- Kaffet garneras med lite kaffepulver, kakao, rostade mandelspån, riven mörk choklad, rivet apelsinskal eller kanderat apelsinskal.
Varianter
Några liknande varma kaffedrinkar med likör är Kaffe Karlsson (apelsinlikör), Kaffe Amaretto, Café Bénédictine eller Kaffe Leonard Sachs med kaffelikör och apelsin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal