Spanskt tomatbröd Pan con tomate

En spansk skinkmacka i lyxfodral. Spanskt tomatbröd eller Pan con tomate är en slags tapas eller förrätt.

En snabb- och lättlagad - men ändå lyxig favorit som kan serveras på fest, buffé eller andra tapas.

Du tar en fin stor skiva ljust vitt surdegsbröd och rostar eller grillar det, gnider in det med lite färsk vitlök, sedan en riktigt mogen och söt bit tomat, toppar med en fin bit lufttorkad Iberico-skinka och ringlar över de finaste kallpressade olivoljan samt strö över en nypa salt - det blir riktigt gott.

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera.

2 port spanskt tomatbröd

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 stora skivor rustikt vitt bröd som surdegsbröd eller 4-6 skivor snett skivad ljus baguette
  • 1 mogen tomat
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk extra virgin kallpressad olivolja
  • 0,5 krm salt eller flingsalt
  • 2-4 skivor spansk lufttorkad skinka som ex. Serrano eller Iberico, räkna ca 70 gram per macka

Tillagning

  1. Rosta bröden i skivor i ugnen på 175 grader ca 5 minuter på båda sidor tills de har lite färg, är nästan helt torra och knapriga. Eller rosta dem i brödrost.
  2. Dela vitlöken i två delar. Skölj och dela tomater i fyra klyftor.
  3. Servering: Lägg upp och servera på tallrik eller låt gästerna göra sina egna mackor: gnid in lite av snittytan från vitlökshalvan i brödet. Mosa sedan en eller två tomathalvor på brödet med handen. Toppa med skinka, lite olivolja samt strö över lite salt. Klart att njuta.

Rostat eller grillat bröd

Du kan laga och rosta bröden i ugn, brödrost eller grilla dem på utegrill.

Val av råvaror

Köp så fina råvaror du hittar - desto godare blir det. Tomaterna måste vara mogna och fina tomater (finns från Sverige också), fin kallpressad jungfru olivolja, flingsalt samt så fin spansk lufttorkad skinka du har råd med.

Val av skinka

Välj en så fin lufttorkad spansk eller portugisisk skinka du har råd med. Titta efter lagrad Serrano-skinka eller Iberico Pata Negra - ju finare skinka desto lyxigare blir det.

Riktigt god och fin är Pata negra som kallas Jamón Ibérico de Bellota (ekollon). Denna skinka är från frigående grisar som strövar i ekskogar och äter bara ekollon.

Vintips

Sangria, spanskt vin som tempranillo, Cava mousserande vin eller gör en Bellini-drinkar med Cava. Vidare kall sherry Fino eller öl som en spansk lageröl.

Variationer

  • Minimackor - du kan göra små mackor som är en tredjedel eller hälften så stora och duka upp för fler personer som mindre tapas eller pinchos. Då kan man ta snett skivad ljus baguette som bröd om man vill.
  • Ost - ta fin manchego eller annan lagrad spansk ost i skivor istället för skinka.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-28