Torsk med hackat ägg
Torsk med hackat ägg, skirat smör, ärtor och kokt potatis.
Kokt torsk med hackat kokt ägg och skirat smör är en klassiker i svensk husmanskost.
Tillagning
- Förbered torsken: skär ut fyra fina bitar eller köp portionerade. Rimma gärna torsken lätt innan så håller den ihop bättre: lägg då torsken i en skål och strö över 1 tsk salt samt vänd runt. Ställ åt sidan under tiden du förbereder potatis, kokt ägg, skirat smör och ärtor.
- Ugnsbakad torsk: värm ugnen till 200 grader om du ska ugnsbaka torsken.
- Stekt torsk: värm en stekpanna.
- Kokt torsk: sätt på en kastrull med 1 liter vatten.
- Koka upp vatten till äggen. Koka äggen i hårdkokta i ca 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar. Skala sedan äggen. Hacka äggen på en skärbräda och lägg i en skål.
- Skira smöret tills det slutar bubbla och har en ljus brun färg. Håll varmt.
- Skölj av saltet från torskbitarna.
- I ugnen: lägg torsken med lite skirat smör i botten i en ugnsfast panna och strö över lite salt samt peppar. Baka fisken i ca 20 minuter. Kokt torsk: sänk ner torskbitarna i kokande vatten, låt nästen koka upp igen och ställ åt sidan med lock - totalt ca 10 minuter. Testa om fisken är klar genom att skära i den, den ska vara vit och fast i köttet och det ska liksom flaga sig i bitar.
- Koka ärtorna mjuka i ca 5 minuter.
- Skölj och skär citronen i klyftor. Ta bort kärnorna.
- Servera torsken med kokt potatis, skirat smör, citronklyfta samt hackat ägg och gröna ärtor.
Serveringsförslag
Servera gärna en klyfta citron till.
Du kan också garnera med hackad dill.
Tips
- Du kan ugnssteka, steka eller koka torsken.
- Istället för skirat smör kan du servera torsk med kokt ägg med vit sås som bechamelsås.
- Köp torsk som är MSC-märkt. Finast är färsk toskrygg men portionsförpackad fryst torskfilé blir också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal