Torsk med hackat ägg

Introduktion och förberedelse

Torsk med hackat ägg, skirat smör, ärtor och kokt potatis.

Kokt torsk med hackat kokt ägg och skirat smör är en klassiker i svensk husmanskost.

Serveringsförslag

Servera gärna en klyfta citron till.

Du kan också garnera med hackad dill.

Tips

  • Du kan ugnssteka, steka eller koka torsken.
  • Istället för skirat smör kan du servera torsk med kokt ägg med vit sås som bechamelsås.
  • Köp torsk som är MSC-märkt. Finast är färsk toskrygg men portionsförpackad fryst torskfilé blir också gott.

4 portioner torsk med hackat ägg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé på 120-150 gram styck
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 ägg
  • 150 gram smör
  • 4 klyftor citron
  • 200 gram gröna ärtor
  • 12 kokta potatisar

Tillagning

  1. Förbered torsken: skär ut fyra fina bitar eller köp portionerade. Rimma gärna torsken lätt innan så håller den ihop bättre: lägg då torsken i en skål och strö över 1 tsk salt samt vänd runt. Ställ åt sidan under tiden du förbereder potatis, kokt ägg, skirat smör och ärtor.
  2. Ugnsbakad torsk: värm ugnen till 200 grader om du ska ugnsbaka torsken.
  3. Stekt torsk: värm en stekpanna.
  4. Kokt torsk: sätt på en kastrull med 1 liter vatten.
  5. Koka upp vatten till äggen. Koka äggen i hårdkokta i ca 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar. Skala sedan äggen. Hacka äggen på en skärbräda och lägg i en skål.
  6. Skira smöret tills det slutar bubbla och har en ljus brun färg. Håll varmt.
  7. Skölj av saltet från torskbitarna.
  8. I ugnen: lägg torsken med lite skirat smör i botten i en ugnsfast panna och strö över lite salt samt peppar. Baka fisken i ca 20 minuter. Kokt torsk: sänk ner torskbitarna i kokande vatten, låt nästen koka upp igen och ställ åt sidan med lock - totalt ca 10 minuter. Testa om fisken är klar genom att skära i den, den ska vara vit och fast i köttet och det ska liksom flaga sig i bitar.
  9. Koka ärtorna mjuka i ca 5 minuter.
  10. Skölj och skär citronen i klyftor. Ta bort kärnorna.
  11. Servera torsken med kokt potatis, skirat smör, citronklyfta samt hackat ägg och gröna ärtor.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-27

Tillbehör och liknande: