Tonkatsu, japansk pankopanerad schnitzel

Introduktion och förberedelse

Tonkatsu är panerad och frasigt stekt fläskschnitzel eller kotlett med panko japanskt ströbröd. Här med två olika serveringsförslag - enkel servering med ris, kålsallad och tonkatsu-sås eller som katsudon med ris och soppa i skål.

Serveringsförslag

  • Servera på enkelt vis med rundkornigt ris och japansk kålsallad till samt tonkatsu sås - Bulldog-sås över schnitzeln.
  • Tonkatsu kan även serveras som katsudon i en djup skål med ris och soppa samt tonkatsu-sås och kålsallad till (se bilder). Du behöver då förbereda dashi till soppan innan.

Val av kött

Som kött kan du ta kotlett utan ben, skivad skinka av skinkinnanlår eller fläskfilé och banka ut något. Eller utbankad skink- eller fläskschnitzel. Kalvschnitzel eller kycklingschnitzel är fler alternativ.

Tips

Tonkatsu-sås eller Bulldogsås finns att köpa i välsorterade butiker med asiatisk mat. Hittar du ej köpt sås kan du blanda 1 dl ketchup med 1 msk japansk ljus soja, 1,5 tsk sriracha samt 2 msk worcestershiresås.

Varianter

Istället för kött kan du laga tonkatsu med vegetarisk schnitzel.

2 portioner Tonkatsu

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram fläskschnitzel, kotlett utan ben, skivad skinka av skinkinnanlår eller fläskfilé
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl panko ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smör att steka i
  • 4 msk solrosolja eller liknande att steka i
  • TILLBEHÖR: 4 portioner japanskt kokt ris (se länk ovan)
  • 4 portioner kålsallad (se länk ovan)
  • 1 dl tonkatsu-sås (Bulldogsås)
  • KATSUDON VARIANT: 4 portioner japanskt kokt ris (se länk ovan)
  • 4 portioner kålsallad (se länk ovan)
  • 1 dl tonkatsu-sås (Bulldogsås)
  • 1/2 gul lök
  • 4 dl dashi fiskbuljong
  • 1 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1/2 dl gröna ärtor
  • 1 krm salt
  • 2 msk mirin
  • 1 msk ljus japansk soja

Tillagning

  1. Börja koka ris och gör kålsallad om du vill ha det till. Se länkar ovan.
  2. Banka ut köttet tunnare med en köttbank till schnitzlar om det är ex en kotlett.
  3. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  4. Vispa sönder ägget i en djup tallrik.
  5. Mät upp ströbröd i en tredje tallrik.
  6. Panera köttet genom att först vända köttet i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
  7. Värm en stekpanna med smör och olja till lite över medelvärme.
  8. Stek köttet på en sida i ca 5 minuter tills det har ljus brun färg.
  9. Vänd och stek klart ytterligare 5 minuter på andra sidan till ljus brun färg.
  10. Lägg upp på en skärbräda och skär i ca 1 cm breda strimlor.
  11. Servera förslagsvis schnitzeln på en bädd av ris med kålsallad vid sidan. Ringla över lite tonkatsu-sås - servera resten vid sidan.
  12. KATSUDON VARIANT: Skala och strimla lök. Koka löken med dashi buljong i en kastrull ca 3 minuter.
  13. Tillsätt socker och ärtor samt låt koka någon minut. Smaka av med mirin, soja och salt.
  14. Rör sönder ägg i en skål och tillsätt dem. Låt sjuda 30 sekunder.
  15. Servera genom att lägga en portion ris i botten på en djup skål. Fördela soppa över. Lägg sedan på schnitzeln och ringla över tonkatsu-sås - servera resten vid sidan. Gott med kålsallad till också.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 749 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-24

Tillbehör och liknande recept: