Dorayaki japanska fyllda pannkakor

Min variant på Dorayaki som är japanska små fluffiga pannkakor serverade med söt fyllning.

Fyll på japanskt vis med söt röd bönpasta anko och/eller med valfri fyllning - jag tog även hasselnötskräm och en spread av choklad och jordgubb.

4 portioner, 2 dubbla pannkakor vardera, 16 pannkakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg M/L
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl matolja ex. solrosolja att steka i
  • FYLLNING: 2-3 dl anko söt röd bönpasta (sweet azuki bean paste) och/eller:
  • 2 dl hasselnötskräm
  • 2 dl spread av choklad och jordgubb

Tillagning

  1. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp några minuter.
  2. Tillsätt vetemjöl och vispa ut klumpar. Blanda bakpulver och vatten och rör i det.
  3. Värm en non-stick stekpanna eller pannkakslägg till lite under medelvärme.
  4. Stek små pannkakor på ca 8 cm diameter på lite över medelvärme i lite olja några minuter på varje sida. Räkna lite mindre än 1/2 dl smet till varje pannkaka. Häll i några droppar olja mellan varje pannkaka.
  5. TIPS: Då smeten innehåller så mycket socker är det viktigt att hålla koll på temperaturen då de lätt bränns innan de går att vända om man har för hög värme. Stek därför på lite över medelvärme och gärna på för låg värme än för hög.
  6. Lägg över på en tallrik eller fat att svalna efter hand.
  7. Fyll pannkakorna genom att bre på ett tjockt lager fyllning på en underdel och lägga ihop till dubbla pannkakor med en överdel.
  8. Jag fyllde med hasselnötskräm, spread med jordgubbar och choklad samt den japanska varianten med söt röd bönpasta.
  9. Om man vill kan man dela dem i halvor till servering med en tandad kniv.
  10. Pannkakorna är goda nygjorda och ljumma men kan även sparas och förvaras i kylen och serveras när som till mellanmål, utflykt eller fika.
Du behöver solrosolja att steka samt ägg, socker, vetemjöl, vatten och bakpulver. Vidare fyllning som spread choklad och jordgubb, söt röd bönpasta och/eller hasselnötskräm.
Du behöver solrosolja att steka samt ägg, socker, vetemjöl, vatten och bakpulver. Vidare fyllning som spread choklad och jordgubb, söt röd bönpasta och/eller hasselnötskräm.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp några minuter.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp några minuter.
Tillsätt vetemjöl och vispa ut klumpar. Blanda bakpulver och vatten och rör i det.
Tillsätt vetemjöl och vispa ut klumpar. Blanda bakpulver och vatten och rör i det.
Stek små pannkakor på ca 8 cm diameter på lite över medelvärme i lite olja några minuter på varje sida.
Stek små pannkakor på ca 8 cm diameter på lite över medelvärme i lite olja några minuter på varje sida.
Vänd pannkakorna när de fått färg och börjat bubbla på översidan. Stek andra sidan någon minut.
Vänd pannkakorna när de fått färg och börjat bubbla på översidan. Stek andra sidan någon minut.
Lägg upp pannkakorna på en tallrik efter hand att svalna.
Lägg upp pannkakorna på en tallrik efter hand att svalna.
Bred på ett tjockt lager valfri fyllning. Jag tog hasselnötskräm, spread med jordgubbar och choklad samt den japanska varianten med söt röd bönpasta.
Bred på ett tjockt lager valfri fyllning. Jag tog hasselnötskräm, spread med jordgubbar och choklad samt den japanska varianten med söt röd bönpasta.
Lägg ihop till dubbla pannkakor. De kan delas i halvor om man önskar till servering.
Lägg ihop till dubbla pannkakor. De kan delas i halvor om man önskar till servering.

Serveringsförslag

Passar som efterrätt, utflykt, fika, mellanmål eller liknande.

Varianter

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 428 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-26

Tillbehör och liknande: