Tomatchutney

En mild Indisk tomatsås, chutney eller ketchup med färska tomater, lök, rödbeta och kardemumma. God som mild sås till det mesta ex. som extra tomatsås, dipp till naan-bröd, grönsaker, grytor, currys, pasta med mera.

Om du lagar en stor sats och vill du spara tomatchutneyn länge kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket.

6 portioner tomatchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram kvisttomater
  • 1 gul lök
  • 1 rödbeta
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och klyfta tomater. Skala och klyfta lök. Skala och tärna rödbetan.
  2. Lägg i en kastrull med någon dl vatten och koka i 10 minuter tillsammans med kardemumma, svartpeppar, chilipulver, socker och salt.
  3. Lägg upp i en mixer och mixa till en slät röra likt ketchup.
  4. Lägg tillbaks i kastrullen och låt koka ihop tills det är dags att servera.
  5. Häll upp i skål eller burk och servera. Eller låt svalna och spara i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer