Jordärtskockschutney

Introduktion och förberedelse

Jordärtskockschutney av kokt tärnad jordärtskocka i kryddiga smaker.

Jag smaksatte chutneyn med vitlök, chili, salt, ättika, socker, garam masala, curry, kanel, senapsfrön, rödlök, ingefära och russin.

Serveringsförslag

Gott som smakrik och kryddig sötsur röra till kött, grillat, indisk mat, svensk mat som fläskkarré, husmankost, vilt, grytor med mera.

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen. Vill du ha en extra hållbar chutney så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Val av ingredienser

  • Du kan variera smaksättningen - kryddning som senapsfrö, russin, ingefära och kanel är valfritt.
  • Välj gärna svenska jordärtskockor.
  • Som chili kan du ta vanlig röd spansk chili för en mild chutney; eller 2-3 piri piri för en medelstark chutney eller slutligen en habanero för en stark chutney. Du kan också reglera styrkan med hur mycket av kärnorna du tar med som är den starka delen på chilifrukterna. Man kan även ersätta färsk chili med torkad chili som någon tsk chiliflakes.
  • Istället för ättika kan du ta valfri vinäger - ca 1/2 dl.
  • Annat som passar i chutneyn är kanel, kardemumma, gul lök, äpple, rabarber, hackad torkad frukt som aprikoser med mera.

Jordärtskockschutneyn i burk redo att serveras.
Jordärtskockschutneyn i burk redo att serveras. Mot slutet mixade jag hastigt till den så den blir lite mer finfördelad vilket jag gillar men det är valfritt.

1 burk ca 4 dl jordärtskockschutney

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 300 gram skalade jordärtskockor
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
  • 2 röda spanska peppar
  • 1 msk ättika 12%
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
  • 1 tsk senapsfrön, gula eller bruna
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk currypulver
  • 1 tsk salt
  • 1 stång kanel
  • 1 dl russin
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Skala jordärtskockor och skär i små tärningar. Lägg i en kastrull med 2 liter vatten och 0,5 msk färskpressad citron. Citronen gör att de ej mörknar.
  2. Koka jordärtskocksbitarna i 10 minuter.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök. Skala och hacka eller riv ingefäran fint. Skölj, dela och strimla chilin. Ta bort kärnor om du vill ha en något mildare chutney. Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis. Lägg med jordärtskockorna. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
  4. Häll av skockorna och lägg med löken i den tjockbottnade kastrullen.
  5. Tillsätt 1 msk färskpressad citron, socker, ättika, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt samt 1 dl vatten.
  6. Koka upp och rör då och då så det ej bränns. Låt puttra under lock på låg värme i ca 45 minuter. Rör då och då.
  7. Mot slutet så mixade jag chutneyn då jag gillar lite mer finfördelad chutney - det är dock valfritt. Ta då upp kanelstången innan. Mixa chutneyn hastigt med en stavmixer till önskad konsistens. Späd med 1-3 msk vatten under tiden så den blir så lös du vill ha den. Lägg tillbaka kanelstången.
  8. Häll upp chutneyn när den är varm på steriliserad burka eller burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07