Aroniachutney

Introduktion och förberedelse

Aroniachutney med äpple och massor av fyllig smak och hetta av chili, lök, ingefära, curry och andra kryddor.

En chutney smaksatt med chiliflakes, garam masala, gult senapsfrö, solrosolja, rödlök, socker, äpple, äppelcidervinäger, vitlök, färsk ingefära, salt, curry, kanel och kardemumma.

Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt. Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren.

Aroniabären får du först frysa en natt efter att du plockat dem. Eller vänta till efter första frosten.

Smaken påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.

Serveringsförslag

  • Jag tycker aroniachutneyn passar till det mesta - men speciellt husmanskost, vilt, grillat, grytor, helstekt kyckling, currygrytor med mera.
  • Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
  • Blanda med crème fraiche eller matyoghurt till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.

Varianter

Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.

  • Justera hettan med chili - du kan ta färsk eller torkade chiliflakes eller den chili du gillar.
  • Ta en annan vinäger som vit balsamvinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
  • Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander med mera.

Hemkokt chutney med aroniabär och äpple i burkar
Två burkar hemkokt chutney med fylliga aroniabär och fin konsistens av äpple smaksatt med chili, vinäger, socker, curry, vitlök och kryddor.

1 liter aroniachutney

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 1 liter rensade frysta aroniabär
  • 3 msk solrosolja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl cidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 äpple
  • 3 tsk Garam masala
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 3 tsk curry
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk srirachasås

Tillagning

  1. Skölj och rensa aroniabären. Frys in dem över natten.
  2. Hacka lök och vitlök. Skala och hacka färsk ingefära. Skala och tärna äpplet.
  3. Värm oljan i en kastrull samt fräs rödlöken någon minut utan att ta färg.
  4. Tillsätt vitlök, ingefära, äpple och chiliflakes samt fräs några sekunder till.
  5. Tillsätt äppelcidervinäger, socker samt kryddorna.
  6. Tillsätt aroniabären.
  7. Koka aroniachutneyn på låg värme i ca 1 timme utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns. Kokar den torrt så kan du tillsätta lite vatten.
  8. Mixa chutneyn genom att köra med en stavmixer till en grov röra. Du kan också mixa den i en matberedare förstås. Eller bara mixa med en potatisstöt så mycket du kan till en mosig chutney. Koka i 20 minuter till.
  9. Smaka av chutneyn med sriracha chilisås så den blir så het du vill ha den.
  10. Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 31 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.