Rödkålschutney
Smakrik chutney på rödkål, farinsocker, äppelcider, kardemumma, kanel, chili och lingon.
En vegan och vegetarisk chutney.
Tillagning
- Ta bort det yttersta bladet från rödkålen. Skär i klyftor och strimla den så fint du kan. Går snabbt i en matberedare.
- Lägg kålen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser - lingon, farinsocker, vinäger, kardemumma, kanel och chili. Sockret är med för att smaka av med på slutet.
- Koka i 15 minuter på medelvärme och rör då och då.
- Smaka av med vinäger och socker. Ta eventuellt upp kanelstång och kardemumma om du vill.
- Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna. Förvara mörkt och svalt till servering. Serveras kall.
Serveringsförslag
Rödkålschutney passar som likt klassiskt kokt rödkål som ett lite smakrikare tillbehör till det mesta - speciellt paté, sylta, terrin, pastej, sallader, svenskt smörgåsbord, vilt och skinka osv.
Varianter
Annat gott att koka med chutneyn är tärnat äpple, strimlad rabarber, annan vinäger som röd-, vit balsamvinäger eller vanlig balsamvinäger, citronsaft, hackad gul lök, färsk hackad ingefära, garam masala (rostad curry), pressad vitlök, färsk hackad röd chili med mera.
Framförhållning
Chutneyn blir godare efter någon vecka i kylen. Håller länge svalt och mörkt.
Varianter
- Receptet kan dubblas vilket är smidigt om du vill spara en extra burk eller två.
- Hittar du inte hela torkade kardemummablommor (ser ut som små torkade blommkapslar) så kan du ta skalad kardemumma - kardemummakärnor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal