Rödkålschutney

Smakrik chutney på rödkål, farinsocker, äppelcider, kardemumma, kanel, chili och lingon. Rödkålschutney passar som likt klassiskt kokt rödkål som ett lite smakrikare tillbehör till det mesta - speciellt paté, sylta, terrin, pastej, sallader, svenskt smörgåsbord, vilt och skinka osv. Vegan och vegetarisk. 

Annat gott att koka med chutneyn är tärnat äpple, strimlad rabarber, annan vinäger som röd-, vit balsamvinäger eller vanlig balsamvinäger, citronsaft, hackad gul lök, färsk hackad ingefära, garam masala (rostad curry), pressad vitlök, färsk hackad röd chili med mera. 

Receptet kan dubblas vilket är smidigt om du vill spara en extra burk eller två - blir godare efter någon vecka i kylen. Håller länge svalt och mörkt. 

Hittar du inte hela torkade kardemummablommor (ser ut som små torkade blommkapslar) så kan du ta skalad kardemumma såklart - krossa den gärna grovt i en mortel innan. 

0,5 liter rödkålschutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram rödkål
  • 1 dl frysta eller färska lingon
  • 1 dl brun farinsocker
  • 1 dl vit balsamvinäger eller mild äppelcidervinäger
  • 3 hela kardemummablommor eller 1 tsk kardemumma
  • 1 bit kanelstång
  • 1/2 msk chiliflakes
  • 2 tsk socker

Tillagning

  1. Ta bort det yttersta bladet från rödkålen. Skär i klyftor och strimla den så fint du kan. Går snabbt i en matberedare.
  2. Lägg kålen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser - lingon, farinsocker, vinäger, kardemumma, kanel och chili. Sockret är med för att smaka av med på slutet.
  3. Koka i 15 minuter på medelvärme och rör då och då.
  4. Smaka av med vinäger och socker. Ta eventuellt upp kanelstång och kardemumma om du vill.
  5. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna. Förvara mörkt och svalt till servering. Serveras kall.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer