Krusbärschutney
Koka en smakrik krusbärschutney med syrliga krusbär, socker, lök, chili, vinäger och indiska kryddor.
Tillagning
- Hacka lök och vitlök. Skölj och snoppa samt rensa fästen från krusbär.
- Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
- Tillsätt vitlöken och fräs några sekunder till.
- Tillsätt vinäger samt kryddorna.
- Tillsätt krusbär.
- Koka krusbärschutneyn på låg värme i ca 1 timme och 20 minuter utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns.
- Är den lös så tillsätt och rör i lite fruktpektin samt koka ihop i en minut. Eller koka med ett tärnat äpple i början av tillagningen.
- Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
Serveringsförslag
- Passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.
- Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
- Blanda med crème fraiche eller matyoghurt till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.
Hållbar chutney
Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar. Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.
Varianter
Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.
- Koka med ett tärnat äpple eller päron.
- Ta en annan vinäger som vit balsamvinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
- Ta annat socker som muscovadosocker.
- Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal