Krusbärschutney

Introduktion och förberedelse

Koka en smakrik krusbärschutney med syrliga krusbär, socker, lök, chili, vinäger och indiska kryddor.

Serveringsförslag

  • Passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.
  • Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
  • Blanda med crème fraiche eller matyoghurt till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar. Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.

Chutney med krusbär i burk och skål.
Chutney med krusbär blir söt, syrlig och het - god som rör till det mesta. Prova att blanda med crème fraiche för en supergod kall sås till grillat med mera.

Varianter

Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.

  • Koka med ett tärnat äpple eller päron.
  • Ta en annan vinäger som vit balsamvinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
  • Ta annat socker som muscovadosocker.
  • Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander osv.

6 dl krusbärschutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 8 dl krusbär
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 hackad gul lök
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 3 msk solrosolja
  • 1 tsk Garam masala
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1/2 dl fruktpektin eller 1 äpple

Tillagning

  1. Hacka lök och vitlök. Skölj och snoppa samt rensa fästen från krusbär.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
  3. Tillsätt vitlöken och fräs några sekunder till.
  4. Tillsätt vinäger samt kryddorna.
  5. Tillsätt krusbär.
  6. Koka krusbärschutneyn på låg värme i ca 1 timme och 20 minuter utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns.
  7. Är den lös så tillsätt och rör i lite fruktpektin samt koka ihop i en minut. Eller koka med ett tärnat äpple i början av tillagningen.
  8. Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.