Jordgubbschutney
Koka ihop en jordgubbschutney - en kryddig sötsur röra smaksatt med äpple, chiliflakes, kanel, äppelcidervinäger, lök, kanel, ingefära, senapsfrön, muscovadosocker och lite currypulver.
Gott som vanlig mango chutney till kött, grillat, indisk mat, svensk mat som fläskkarré, husmankost, vilt, grytor med mera.
Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.
Du kan laga chutneyn på färska eller frysta jordgubbar. Passar på när de blir billigare efter midsommar eller när det är självplock.
Istället för grönt äpple kan du ta valfritt äpple, kvitten eller päron.
Chutneyn blir även god att blanda till en kall sås med créme fraiche, matyoghurt eller gräddfil.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Stek löken på lite under medelvärme i 15 minuter utan att den tar färg. Använd en tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter och lock.
- Skala äpplet och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet. Skär i bitar. Lägg och stek med löken.
- Rensa och snoppa jordgubbar. Skär dem i bitar. Lägg med och stek med löken.
- Tillsätt resten av ingredienserna: chiliflakes, kanelstång, ingefära, curry, senapsfrön, vinäger, socker och salt.
- Låt puttra under lock på låg värme i ca 45 minuter. Rör då och då.
- Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Mild eller het chutney?
Justera hur het du vill ha din chutney med chiliflakes. Ta förslagsvis en hel tsk om du vill ha en hetare chutney.
Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili som en vanlig röd spansk chili för en mild chutney; eller 2-3 piri piri för en medelstark chutney eller en habanero för en stark chutney. Du kan också reglera styrkan med hur mycket av kärnorna du tar med som är den starka delen på chilifrukterna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal