Tobbes krämiga rotfruktssoppa

Krämig rotfruktssoppa. Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.
Rotfruktssoppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans:
Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.

8 portioner rotfruktssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram kålrot
  • 400 gram morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 600 gram sötpotatisar
  • 300 gram potatis
  • 1,75 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • 1 dl hackad gräslök eller grovhackad oregano

Tillagning

  1. Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka ca 25 minuter.
  2. Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller finhackad gräslök. Spara lite till garnering.
  3. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.
  4. Smaka av rotfruktssoppan med salt, peppar samt sambal oelek.
  5. Servera rotfruktssoppan med ett gott bröd, varma mackor eller som på bilden med vitlöksbaguette.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer