Krämig rotfruktssoppa

Introduktion och förberedelse

Krämig rotfruktssoppa som är mättande, nyttig och god med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis.

Dessutom rätt billig och klimatvänlig om du lagar med svenska goda rotfrukter.

Serveringsförslag

Laktosintolerans eller vegan

Ersätt grädden med Oatley havregrädde eller sojagrädde.

Tips

Soppan går utmärkt att frysa portionsvis att ha som lunchlåda och kvällssoppa till en annan dag.

8 portioner krämig rotfruktssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram kålrot
  • 400 gram morötter
  • 400 gram rotselleri
  • 600 gram sötpotatisar
  • 300 gram potatis
  • 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • 1/2 dl hackad färsk gräslök eller grovhackad oregano eller 25 gram fryst hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka ca 25 minuter.
  2. Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller finhackad gräslök. Spara lite till garnering.
  3. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.
  4. Smaka av rotfruktssoppan med salt, peppar samt sambal oelek.
  5. Servera rotfruktssoppan med ett gott bröd, varma mackor eller som på bilden med vitlöksbaguette.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 239 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-14

Tillbehör och liknande recept: