Lakritssill

Introduktion och förberedelse

Lättlagad och god lakritssill med inläggningssill smaksatt med ättikslag samt lakritspulver och lakritsextrakt.

Förutom lakrits är det även med fänkål, kryddpeppar, morot, lagerblad och citron.

Sillen ska ligga i lagen och få smak minst ett dygn.

Val av lakrits

  • I nedan recept tog jag lakritspulver från Kung Markatta och lakritsextrakt från Khoisan. Har du bara en sort så kan du ta dubbelt av den.
  • Lakritspulver, lakritssirap och lakritsextrakt finns i välsorterade butiker. Man kan också beställa på nätet som från danska Johan Bülow.
  • Gott är också lakritssirap, lakritsgodis eller långtidskokt lakrits från Johan Bülow. Lakritssirap finns som söt eller salt variant - båda passar.
  • Lakritsgranulat Raw är ett annat tips att användas att smaksätta med och att garnera sillen med vid servering.
  • Du kan byta lakritsen i receptet mot 0,75 dl av naturell lakrits som lakritsbar från exempelvis Panda eller ditt lakritsfavoritgodis eller blanda som du vill. Förslag är Turkisk peppar, lakritsfiskar, saltlakrits, sötsalt lakrits eller liknande. Skär eller krossa i bitar och blanda samt lös upp i ättikslagen när du värmer den.

Med annan sill

  • Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan.

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.

Inlagd sill smaksatt med lakrits på fat garnerad med citron
Lägg in egen sill med lakritssmak. Lättlagat med inläggningssill, lakritspulver och lakritsextrakt. En lite annorlunda sill som får fyllig lakritssmak blandat med kryddpeppar, fänkål och citron. Servera ur burken eller på fat med skivad citron.

1 burk lakritssill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 msk lakritsextrakt eller valfri lakritssirap
  • 2 lagerblad
  • 7 kryddpepparkorn
  • 10 cm morot
  • 1 citron, ekologisk
  • ÄTTIKSLAG: 1/2 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker, vatten, lakritssmaksättare som lakritspulver och lakritsextrakt, fänkål, kryddpeppar och lagerblad i en kastrull.
  2. Koka upp och ta av från värmen. Rör tills sockret löst sig.
  3. Skala och slanta morot samt tillsätt den.
  4. Skölj och riv skalet av en halv citron. Blanda i lagen.
  5. Spara resten av citronen att ha till garnering vid servering på fat om du vill det senare - det är dock valfritt.
  6. Låt lagen svalna helt.
  7. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  8. Varva sill och lag i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen.
  9. Sätt på lock och förvara gärna minst ett dygn i kylen.
  10. Håller någon månad oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker lakritssillen.
  11. Vid servering så kan du servera direkt ur burken. Eller lägga upp sillen på fat och garnera med bitar av skivad citron men det är valfritt. Då kan man också garnera med lakritsgranulat.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 224 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-25

Tillbehör och liknande recept:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Klassiskt svenskt julbord med sill, lax...

Klassiska och nya recept till midsommarfesten

Midsommarmatens stjärnor är jordgubbar, matjessill, färskpotatis och gräddfil men några bubblare får...