Tandoorispett med kyckling

Introduktion och förberedelse

Grillspett med kycklingfilé marinerade i tandoorimarinad. Gott med bulgursallad, limeklyftor, grönsallad och en skål av hälften av tandoorimarinaden som kall sås från receptet nedan.

Andra goda tillbehör är klyftpotatis, kokt ris som basmatiris, råris med mera. Gott är också att varva kycklingen med grönsaker på grillspetten ex. med bitar av zucchini, äggplanta, paprika, vårlök med mera.

Spetten kan grillas på utegrill, stekas i panna eller grillpanna eller steka i ugnen. Steker du dem i ugnen så lägg dem på ett grillgaller med en ugnsplåt under som du lagt folie i botten på så slipper du diska plåten när det droppar från spetten. Räkna ca 15-20 minuter på 225 grader vanlig ugn.

4 portioner tandoorispett med kyckling

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 47 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé eller 4 kycklingfiléer
  • 8 trä- eller metallspett
  • Tandoorimarinad: 5 dl matyoghurt, naturell
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm mald (krossad) kryddnejlika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 krm cayennepeppar eller efter smak
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Tandoorimarinad: Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
  4. Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås vid servering.
  5. Använd hälften av marinaden att marinera kycklingen i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen.
  6. Använder du träspett så lägger du dem i blöt.
  7. Tänd grillen.
  8. Förbered tillbehör som ex. bulgursallad. Eller andra valfria tillbehör.
  9. Fördela kycklingbitarna på spetten. Släng den överblivna marinad du marinerat kycklingen med (den ska du EJ servera till kycklingen).
  10. Grilla spetten ca 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen - sätt på lock eller placera spetten längre från glöden och låt dem steka klart i fem minuter. De kan också läggas och stekas klart inslagna i folie. Skär i en bit kyckling och kontrollera så att köttsaften är klar och kyckingen genomstekt. Grilla annars några minuter till.
  11. Servera tandoorispetten med önskade tillbehör, klyftad lime och den resterande tandoorimarinaden som kall sås.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer