Tandoorispett med kyckling

Grillspett med kycklingfilé marinerade i tandoorimarinad.
På bilden serverade med bulgursallad (sök recept här på receptfavoriter), limeklyftor, grönsallad och en klick av tandoorimarinaden som kall sås. Andra goda tillbehör är klyftpotatis, basmatiris, råris med mera. Gott är också att varva kycklingen med grönsaker på grillspetten ex. med bitar av zucchini, äggplanta, paprika, vårlök med mera.

4 portioner tandoorispett med kyckling

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 47 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé eller 4 kycklingfiléer
  • 8 trä- eller metallspett
  • Tandoorimarinad: 5 dl matyoghurt, naturell
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 krm mald (krossad) kryddnejlika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 krm cayennepeppar eller efter smak
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Tandoorimarinad: Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
  2. Skala och pressa i vitlök.
  3. Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
  4. Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås vid servering.
  5. Använd hälften av marinaden att marinera kycklingen i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen.
  6. Använder du träspett så lägger du dem i blöt.
  7. Tänd grillen.
  8. Förbered tillbehör som ex. bulgursallad. Eller andra valfria tillbehör.
  9. Fördela kycklingbitarna på spetten. Släng den överblivna marinad du marinerat kycklingen med (den ska du EJ servera till kycklingen).
  10. Grilla spetten ca 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen - sätt på lock eller placera spetten längre från glöden och låt dem steka klart i fem minuter. De kan också läggas och stekas klart inslagna i folie. Skär i en bit kyckling och kontrollera så att köttsaften är klar och kyckingen genomstekt. Grilla annars några minuter till.
  11. Servera tandoorispetten med önskade tillbehör, klyftad lime och den resterande tandoorimarinaden som kall sås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer