Tandoorispett med kyckling
Grillspett med kycklingfilé marinerade i tandoorimarinad.
Tillagning
- Tandoorimarinad: Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
- Skala och pressa i vitlök.
- Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
- Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås vid servering.
- Använd hälften av marinaden att marinera kycklingen i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen.
- Använder du träspett så lägger du dem i blöt.
- Tänd grillen.
- Förbered tillbehör som ex. bulgursallad. Eller andra valfria tillbehör.
- Fördela kycklingbitarna på spetten. Släng den överblivna marinad du marinerat kycklingen med (den ska du EJ servera till kycklingen).
- Grilla spetten ca 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen - sätt på lock eller placera spetten längre från glöden och låt dem steka klart i fem minuter. De kan också läggas och stekas klart inslagna i folie. Skär i en bit kyckling och kontrollera så att köttsaften är klar och kyckingen genomstekt. Grilla annars några minuter till.
- Servera tandoorispetten med önskade tillbehör, klyftad lime och den resterande tandoorimarinaden som kall sås.
Serveringsförslag
- Gott med bulgursallad, limeklyftor, grönsallad och en skål av hälften av tandoorimarinaden som kall sås från receptet nedan.
- Andra goda tillbehör är klyftpotatis, kokt ris som basmatiris, råris med mera.
Varianter
- Gott är också att varva kycklingen med grönsaker på grillspetten ex. med bitar av zucchini, äggplanta, paprika, vårlök med mera.
- Spetten kan grillas på utegrill, stekas i panna eller grillpanna eller steka i ugnen. Steker du dem i ugnen så lägg dem på ett grillgaller med en ugnsplåt under som du lagt folie i botten på så slipper du diska plåten när det droppar från spetten. Räkna ca 15-20 minuter på 225 grader vanlig ugn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal