Pilgrimsmusslor med blomkålssås och tagliatelle

Pilgrimsmusslor med blomkålssås och tagliatelle. En lite lyxigare pastarätt med fina pilgrimsmusslor och en sås av blomkål tillsammans med pasta - här tagliatelle som funkar bäst. 

Pilgrimsmusslor kan du äta med gott samvete. Dessutom är de mycket goda och festliga. Ett alternativ till jätteräkor med mera.

Du kan steka pilgrimsmusslorna på hög värme i en värmetålig stekpanna - nästan som att halstra så utan blir fin och brynt. Man kan också grilla dem på utegrill på hög värme någon minut på varje sida.

4 port pilgrimsmusslor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora pilgrimsmusslor, 500 gram
  • 1 msk olivolja eller klarerat smör (smörolja)
  • 1 krm salt
  • 350 gram tagliatelli eller annan pasta
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Blomkålssås: 1 schalottenlök
  • 40 gram smör
  • 1 msk smör eller olja
  • 1/2 huvud blomkål, ca 250 gram
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • 1 tärning fiskbuljong eller grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1,5 dl grädde
  • 20 gram babyspenat att garnera med eller hackad bladpersilja, ärtskott eller annat valfritt grönt

Tillagning

  1. Börja med blomkålssåsen samt sätt på vatten till pastan. Plocka fram pilgrimsmusslor - de får gärna bli rumsvarma. Tänd grill om du vill grilla dem på utegrill.
  2. Hacka blomkålsbuketterna i bitar.
  3. Skala och hacka löken fint. Svetta den i smör någon minut.
  4. Tillsätt blomkålen och stek den i några minuter. Rör om.
  5. Tillsätt vin och koka upp.
  6. Tillsätt mjölk, vatten och buljongtärning samt koka blomkålen mjuk under lock på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädde samt mixa blomkålen med stavmixer eller i en matberedare.
  8. Värm upp såsen och smaka av den med salt, peppar samt citron eller vitvinsvinäger. Du kan också späda den med vatten, mjölk eller grädde till önskad tjocklek. Håll varm.
  9. Koka pastan. Ca 6-7 minuter om det är tagliatelle.
  10. Vänd musslorna i olja, salt och peppar.
  11. I stekpanna: Bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor i en het stekpanna (se till att den tål hög värme - varning vid teflonpanna).
  12. På grillen: Bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor ca 30 sekunder.
  13. Servera de nygrillade musslorna med pastan och såsen. Blanda gärna såsen och pastan innan. Du kan garnera med babyspenat eller annat grönt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer