Pilgrimsmusslor med blomkålssås och tagliatelle

Introduktion och förberedelse

Pilgrimsmusslor med blomkålssås och tagliatelle. En lite lyxigare pastarätt med fina pilgrimsmusslor och en sås av blomkål tillsammans med pasta - här tagliatelle som funkar bäst.

Pilgrimsmusslor kan du äta med gott samvete. Dessutom är de mycket goda och festliga. Ett alternativ till jätteräkor med mera.

Du kan steka pilgrimsmusslorna på hög värme i en värmetålig stekpanna - nästan som att halstra så utan blir fin och brynt. Man kan också grilla dem på utegrill på hög värme någon minut på varje sida.

4 port pilgrimsmusslor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora pilgrimsmusslor, 500 gram
  • 1 msk olivolja eller klarerat smör (smörolja)
  • 1 krm salt
  • 350 gram tagliatelli eller annan pasta
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Blomkålssås: 1 schalottenlök
  • 40 gram smör
  • 1 msk smör eller olja
  • 1/2 huvud blomkål, ca 250 gram
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • 1 tärning fiskbuljong eller grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1,5 dl grädde
  • 20 gram babyspenat att garnera med eller hackad bladpersilja, ärtskott eller annat valfritt grönt

Tillagning

  1. Börja med blomkålssåsen samt sätt på vatten till pastan. Plocka fram pilgrimsmusslor - de får gärna bli rumsvarma. Tänd grill om du vill grilla dem på utegrill.
  2. Hacka blomkålsbuketterna i bitar.
  3. Skala och hacka löken fint. Svetta den i smör någon minut.
  4. Tillsätt blomkålen och stek den i några minuter. Rör om.
  5. Tillsätt vin och koka upp.
  6. Tillsätt mjölk, vatten och buljongtärning samt koka blomkålen mjuk under lock på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädde samt mixa blomkålen med stavmixer eller i en matberedare.
  8. Värm upp såsen och smaka av den med salt, peppar samt citron eller vitvinsvinäger. Du kan också späda den med vatten, mjölk eller grädde till önskad tjocklek. Håll varm.
  9. Koka pastan. Ca 6-7 minuter om det är tagliatelle.
  10. Vänd musslorna i olja, salt och peppar.
  11. I stekpanna: Bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor i en het stekpanna (se till att den tål hög värme - varning vid teflonpanna).
  12. På grillen: Bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor ca 30 sekunder.
  13. Servera de nygrillade musslorna med pastan och såsen. Blanda gärna såsen och pastan innan. Du kan garnera med babyspenat eller annat grönt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.