Pilgrimsmusslor med blomkålssås och tagliatelle

Pilgrimsmusslor med blomkålssås och tagliatelle. En lite lyxigare pastarätt med fina pilgrimsmusslor och en sås av blomkål tillsammans med pasta - här tagliatelle som funkar bäst. 

Pilgrimsmusslor kan du äta med gott samvete. Dessutom är de mycket goda och festliga. Ett alternativ till jätteräkor med mera.

Du kan steka pilgrimsmusslorna på hög värme i en värmetålig stekpanna - nästan som att halstra så utan blir fin och brynt. Man kan också grilla dem på utegrill på hög värme någon minut på varje sida.

4 port pilgrimsmusslor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora pilgrimsmusslor, 500 gram
  • 1 msk olivolja eller klarerat smör (smörolja)
  • 1 krm salt
  • 350 gram tagliatelli eller annan pasta
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Blomkålssås: 1 schalottenlök
  • 40 gram smör
  • 1 msk smör eller olja
  • 1/2 huvud blomkål, ca 250 gram
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • 1 tärning fiskbuljong eller grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1,5 dl grädde
  • 20 gram babyspenat att garnera med eller hackad bladpersilja, ärtskott eller annat valfritt grönt

Tillagning

  1. Börja med blomkålssåsen samt sätt på vatten till pastan. Plocka fram pilgrimsmusslor - de får gärna bli rumsvarma. Tänd grill om du vill grilla dem på utegrill.
  2. Hacka blomkålsbuketterna i bitar.
  3. Skala och hacka löken fint. Svetta den i smör någon minut.
  4. Tillsätt blomkålen och stek den i några minuter. Rör om.
  5. Tillsätt vin och koka upp.
  6. Tillsätt mjölk, vatten och buljongtärning samt koka blomkålen mjuk under lock på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädde samt mixa blomkålen med stavmixer eller i en matberedare.
  8. Värm upp såsen och smaka av den med salt, peppar samt citron eller vitvinsvinäger. Du kan också späda den med vatten, mjölk eller grädde till önskad tjocklek. Håll varm.
  9. Koka pastan. Ca 6-7 minuter om det är tagliatelle.
  10. Vänd musslorna i olja, salt och peppar.
  11. I stekpanna: Bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor i en het stekpanna (se till att den tål hög värme - varning vid teflonpanna).
  12. På grillen: Bryn pilgrimsmusslorna på båda sidor ca 30 sekunder.
  13. Servera de nygrillade musslorna med pastan och såsen. Blanda gärna såsen och pastan innan. Du kan garnera med babyspenat eller annat grönt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer