Bläckfiskpasta

Pasta med frästa och marinerade små italienska bläckfisk Moscardini i bitar blandad med pasta. Goda pastasorter till bläckfiskpastan är gnocchis (som på bilden), penne, spagetti eller tagliatelle. Rätt nyttigt med olivolja, tomat, vitlök, citron, örter och en touch chili.

Här är pastan lagad med ett paket fryst bläckfisk italienska Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De är små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild). Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur och köpa en fryst skaldjursmix eller använda hälften bläckfisk och hälften räkor.

Istället för köpt pasta kan du laga egen tagliatelle.

Detta är ej recept på svart pasta som du gör med bläckfiskbläck till en helt svart pasta - gör då hemgjord färsk tagliatelle och färga när du blandar degen med några droppar bläckfiskbläck du kan köpa i välsorterade affärer.

4 port bläckfiskpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som gnocchi, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 4 kvisttomater eller Roma plommontomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan med en halv tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  3. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  4. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut.
  5. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin, timjan, citronsaft, salt och peppar.
  6. Tärnade tomater: skär ett kryss i motsatta sidan av blomfästet. Skålla tomaterna i det i det kokande pastavattnet ca 45 sekunder och ta sedan upp med hålslev (spara vattnet till pastan), skölj tomaterna kallt i durkslag samt skala dem. Skär i klyftor och kärna ut. Skär i tärningar och tillsätt till bläckfisken.
  7. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  8. Koka pastan enligt paket.
  9. Blanda pastan med bläckfisk i en stor panna eller skål.
  10. Smaka innan servering med salt, peppar och citron. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept