Bläckfiskpasta

 Pasta med frästa och marinerade små italienska bläckfisk Moscardini i bitar blandad med pasta. Goda pastasorter till bläckfiskpastan är gnocchis (som på bilden), penne, spagetti eller tagliatelle. Rätt nyttigt med olivolja, tomat, vitlök, citron, örter och en touch chili. 

Här är pastan lagad med ett paket fryst bläckfisk italienska Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De är små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild). Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur och köpa en fryst skaldjursmix eller använda hälften bläckfisk och hälften räkor. 

Istället för köpt pasta kan du laga egen tagliatelle

Detta är ej recept på svart pasta som du gör med bläckfiskbläck till en helt svart pasta - gör då hemgjord färsk tagliatelle och färga när du blandar degen med några droppar bläckfiskbläck du kan köpa i välsorterade affärer. 

 

4 port bläckfiskpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som gnocchi, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 4 kvisttomater eller Roma plommontomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan med en halv tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  3. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  4. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut.
  5. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin, timjan, citronsaft, salt och peppar.
  6. Tärnade tomater: skär ett kryss i motsatta sidan av blomfästet. Skålla tomaterna i det i det kokande pastavattnet ca 45 sekunder och ta sedan upp med hålslev (spara vattnet till pastan), skölj tomaterna kallt i durkslag samt skala dem. Skär i klyftor och kärna ut. Skär i tärningar och tillsätt till bläckfisken.
  7. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  8. Koka pastan enligt paket.
  9. Blanda pastan med bläckfisk i en stor panna eller skål.
  10. Smaka innan servering med salt, peppar och citron. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer