Bläckfiskpasta

 Pasta med frästa och marinerade små italienska bläckfisk Moscardini i bitar blandad med pasta. Goda pastasorter till bläckfiskpastan är gnocchis (som på bilden), penne, spagetti eller tagliatelle. Rätt nyttigt med olivolja, tomat, vitlök, citron, örter och en touch chili. 

Här är pastan lagad med ett paket fryst bläckfisk italienska Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De är små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild). Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur och köpa en fryst skaldjursmix eller använda hälften bläckfisk och hälften räkor. 

Istället för köpt pasta kan du laga egen tagliatelle

Detta är ej recept på svart pasta som du gör med bläckfiskbläck till en helt svart pasta - gör då hemgjord färsk tagliatelle och färga när du blandar degen med några droppar bläckfiskbläck du kan köpa i välsorterade affärer. 

 

4 port bläckfiskpasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som gnocchi, penne, spagetti eller tagliatelle
  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 4 kvisttomater eller Roma plommontomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan med en halv tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  3. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  4. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut.
  5. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin, timjan, citronsaft, salt och peppar.
  6. Tärnade tomater: skär ett kryss i motsatta sidan av blomfästet. Skålla tomaterna i det i det kokande pastavattnet ca 45 sekunder och ta sedan upp med hålslev (spara vattnet till pastan), skölj tomaterna kallt i durkslag samt skala dem. Skär i klyftor och kärna ut. Skär i tärningar och tillsätt till bläckfisken.
  7. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  8. Koka pastan enligt paket.
  9. Blanda pastan med bläckfisk i en stor panna eller skål.
  10. Smaka innan servering med salt, peppar och citron. Garnera ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer