Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.

4 portioner fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 400 gram potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 700 gram fläskkorv
  • 2 lagerblad
  • 5 hela vitpepparkorn (valfritt)
  • 600 gram Savoykål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker
  • Tillbehör: 1 dl stark grovkornig senap

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Koka upp och sjud sedan fläskkorven i 10 minuter med lagerblad och vitpeppar.
  6. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  7. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  8. Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
  9. Skär upp korven och servera med mos, senap och gräddkokt kål enligt nedan.
  10. Gräddkokt Savoykål: laga den gräddkokta kålen under tiden rotfrukterna kokar.
  11. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  12. Skölj bort ev. grus. Dela kålen i klyftor.
  13. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  14. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  15. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
  16. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  17. Den gräddkokta Savoykålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept