Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap.
Kokt broccoli passar också till.
Tillagning
- Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
- Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
- Salta vattnet.
- Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
- Koka upp och sjud sedan fläskkorven i 10 minuter med lagerblad och vitpeppar.
- Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
- Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
- Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
- Skär upp korven och servera med mos, senap och gräddkokt kål enligt nedan.
- Gräddkokt Savoykål: laga den gräddkokta kålen under tiden rotfrukterna kokar.
- Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
- Skölj bort ev. grus. Dela kålen i klyftor.
- Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
- Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
- Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
- Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
- Den gräddkokta Savoykålen är klar att servera.
Varianter
- Istället för savoykål kan du ta grönkål och stuva på samma vis.
- Överkurs är att göra egen fläskkorv och hemgjord senap.
Uppskattat näringsvärde per portion: 568 kcal