Filodegspaj med spenat och fetaost

En vegetarisk grönsakspaj som är enkel att baka med färdig filodeg - du behöver ej göra någon pajdeg själv.

Här har jag piffat upp den lite med tärnad röd paprika, hackad broccoli, hackad rödlök samt lite vitlök.

4 portioner filodegspaj med spenat och fetaost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 125 gram färsk filodeg, 5 ark
  • 30 gram smör
  • 2 msk olivolja
  • 4 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 250 gram broccolibuketter
  • 0,5 rödlök
  • 250 gram bladspenat
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 50 gram riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smör och blanda med olivolja i en skål.
  3. Smörj en pajform ca 24 cm diameter. Välj en pajform med fast och tät botten. Använd ej en pajform med löstagbar botten för de kan läcka ut äggstanningen.
  4. Lägg i ett ark filodeg och forma det efter formens kanter. Pensla med lite smör och olivolja.
  5. Lägg därefter lager efter lager av filodegen och pensla med smör mellan lagren. Du ska ha ca fem lager totalt. Klipp bort den filodeg som blir över längs kanterna - lämna ca en cm.
  6. Förgrädda filodegen i 10 minuter.
  7. Hacka löken, tina och hacka broccoli grovt samt skölj och tärna paprikan.
  8. Fräs lök och spenat i en panna med höga kanter. Tillsätt pressad vitlök.
  9. Tillsätt broccoli och paprika samt låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  10. Smula ner fetaosten med grönsakerna.
  11. Ta ut pajskalet och fyll med fetaost och grönsaksblandningen.
  12. Blanda ägg med mjölk, salt och peppar till en äggstanning.
  13. Häll äggstanningen i formen. Strö över riven ost.
  14. Grädda filodegspajen i 35 minuter i mitten av ugnen.
  15. Ta ut och låt svalna något innan servering. Gott till är en grönsallad med Dijondressing, ajvarsås samt ev. lite gott bröd som baguette.
Pajskalet av filodeg innan det bakats av i ugnen.
Pajskalet av filodeg innan det bakats av i ugnen.
Fyllningen till pajen.
Fyllningen till pajen.

Serveringsförslag

  • Gott till är en blandad sallad med gröna blad, cocktailtomater och dressing.
  • Eller en grönsallad med tomat, avokado och rödlök.
  • Jag hade även en ajvarsås till men annan kall sås passar också.

Varianter

  • Istället för färsk filodeg så kan du köpa fryst filodeg och låt den tina i kylen några timmar eller över natten.
  • Jag använde fryst bladspenat samt frysta broccolibuketter men det går utmärkt med färsk babyspenat (räkna en påse på 250 gram) som du fräst mjuk några minuter samt färsk broccoli (ta ett huvud) som du delat i buketter och kokat mjuka i några minuter.
  • Annat gott i filodegspajen är majskorn, torkad uppblött svamp som trattkantareller, Västerbottenost, riven parmesan, tärnade lätt kokt morötter, gröna ärtor, gröna sojabönor, purjolök, förvällda nässlor, strimlad ramslök, strimlad salladslök med mera.

Filodegspajen serverad på tallrik med förslag på tillbehör av ajvarsås och grönsallad.
Till min filodegspaj hade jag en kall ajvarsås och en grönsallad med dressing till.

E-mail
Medel: 3.9 (70 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-11