Vegetarisk Flammkuchen eller tarte flambee

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk Flammkuchen eller tarte flambée toppad med stekt karamelliserad rödlök, broccoli, lite ost och crème fraiche.

Tarte flambée är en slags tunn pizza som är vanlig i Alsace, sydöstra Frankrike och södra Tyskland.

Istället för tomatsås som på vanlig pizza så grundar man med crème fraiche. Så den påminner lite om en pizza Bianco. Riven ost är gott på tycker jag men är valfritt.

Serveringsförslag

Passar som festlig och mysig middag till helg eller vardaglyx likt pizza men också till buffé i bitar eller lunch en ledig dag med en god sallad till. Passar också att skära i bitar och servera som snittar, aptitretare och tilltugg.

Här har jag gräddat i hemmaugn på nästan max värme och på en förvärmd vanlig ugnsplåt men har du en pizzasten så kan du använda det för att få den att grädda klart med tillräckligt värme underifrån. Riktigt bra blir det såklart i en vedeldad stenugn eller liknande. Pizzasten eller liknande tillbehör för utegrill funkar också att grädda flammkuchen med - täck då över med lock.

Varianter

Ägg i degen kan uteslutas. Botten till flammkuchen kan också lagas med vanlig deg som denna pizzadeg med jäst, vatten, mjöl och lite salt.

  • Vidare kan du toppa med sojaost mozzarellastyle och Oatly fraiche för en vegan variant.
  • Som ost kan du ta riven mozzarella, comte, gruyere, Västerbotten, prästost eller annan lagrad ost.
  • Vidare passar andra grönsaker som strimlad paprika, purjolök, gul lök, champinjon, grönkål med mera.
  • Du kan även göra egen créme fraiche om du vill ha överkurs.

Andra varianter är gott att variera med som:

Att dricka till

Till flammkuchen passar ett vitt vin från Alsace eller södra Tyskland som Riesling, Gewurtztraminer eller Pinot gris. Tysk pils eller ljus lageröl passar också. Ett lättare rött som tysk Spätburgunder är ytterligare tips.

3 vegetariska flammkuchen eller tarte flambee

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • DEG: 240 gram vetemjöl, ca 4 dl
  • 1 äggula (kan uteslutas)
  • 3 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 1 dl hett vatten
  • TOPPING: 300 gram broccoli
  • 3 rödlökar
  • 5 msk olivolja
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl riven ost som mozzarella eller lagrad ost som comte, Västerbotten, prästost eller liknande (valfritt)
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. DEG: Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare. Låt svalna något.
  2. Väg upp mjöl i en degbunke.
  3. Tillsätt olivolja, salt, äggula (valfritt) och rör i hett vatten. Arbeta ihop till en deg.
  4. Låt degen vila övertäckt en timme. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen inslagen i plastfilm.
  5. Förbered topping: Skala och strimla rödlök. Stek den i olivolja med låg värme ca 30 minuter tills den smält ihop och blivit ljust brun och karamelliserats lite. Rensa broccoli och skär buketter i skivor.
  6. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  7. Dela degen i tre delar och kavla ut en deg i taget med lite extra mjöl. Kavla så tunna - cirka 2 mm - du kan. En storlek som en rektangel på 20x30 cm är lagom till varje - då passar de i en långpanna. Lägg försiktigt över den utkavlade degen på bakplåtspapper.
  8. Sätt in en ugnsplåt i ugnen att bli varm.
  9. Sprid ut ett lager créme fraiche över degen. Sprid ut ost om du vill ha det på. Vidare den stekta löken och skivad broccoli. Tips är att göra en i taget.
  10. Ta ut den varma plåten och för över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten.
  11. Grädda en flammkuchen i taget i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter. Passa den mot slutet.
  12. Servera direkt. Lägg över med bakplåtspappret under på en stor skärbräda och skär i rutor. Förslagsvis åtta stycken. Strö över lite flingsalt om du vill precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 836 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-12